Manastir Svete Trojice u Ozerkovićima proslavio krsnu slavu

21.06.2021. 19:56
0
IZVOR: Katera

Dana 20. juna 2021. godine, Manastir u Ozerkovićima proslavio je  svoju krsnu slavu - dan Silaska Svetog Duha na apostole- Pedesetnica- Trojice.

Svetu liturgiju služili su protojerej stavrofor Miroslav Vujičić, jerej Milan Đukić i đakon Vukota Višnjevac.

Slika

U prazničnoj besjedi iguman Georgije (Stanković), namjesnik manastira Svete Trojice u Ozerkovićima, govorio je u kontekstu jevanđelskih ideala o savremenim temama i problemima, stavljajući akcenat na jedinstvo i sabornost  kao najveće darove  Duha Svetog.

Kumovi ovogodišnje manastirske slave, braća Vladan i Aleksandar Kezunović iz sela Vidrići kod Sokoca, zajedno sa svojom porodicom, spremili  su trpezu i posluženje za sve goste.

Nakon svete liturgije izvršeni su činovi litije i lomljenja slavskog kolača.

Naredne 2022. godine, uz Božiju pomoć, manastirsku slavu spremiće novoizabrani kum Rajko Stanojlović iz Bijeljine, koji je sa svojih navršenih deset godina, vjerovatno najmlađi nosilac ovog dostojanstvenog zvanja u bogatoj istoriji ovog manastira.

Slika

Poseban podvig učinili su  70 hodočasnika, članova Udruženja građana "Sveti Vasilije Ostroški" iz Sokoca, koji su pješke došli na proslavu manastirske krsne slave.

Bratstvo manastira i otac Georgije posebno se zahvaljuju kumovima ovogodišnje manastirske krsne slave, gospodi Vladanu i Aleksandru Kezunoviću, kao i njihovoj porodici, na predivno spremljenoj  manastirskoj slavi. Isto tako, bratstvo manastira blagodari svim dobrim ljudima, braći i sestrama Manastira Svete Trojice u Ozerkovićimaa, koji su svojim  trudom i bogougodnim darovima  pomogli pripremi ovog praznika.

Iguman Georgije Stanković (u miru Đorđe Stanković), rođen je u Zenici (Bosna i Hercegovina) 19. novembara 1986. godine, od oca Vukomira i majke Željke rođ. Kalajdžić. Uslijed ratnih dešavanja, porodica oca Georgija prelazi u grad Zvornik (BiH), gdje i završava osnovnu školu.

U periodu od 2002. do 2006. godine pohađa Bogosloviju Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju koju uspješno završava.

Monaški postrig prima 14. septembara 2006. godine a potom za jerođakona 15. septembara iste godine. U čin jeromonaha rukopoložen je 25. jula 2007. godine.

Od 2006. do 2009. godine studira na crkveno-praktičnom smjeru Moskovske Duhovne Akademije RPC u Sergijevom Posadu (Moskva). Dana 16. novembara 2010. godine odlikovan dostojanstvom sinđela.

Godine 2013. 1. decembara imenovan je za bibliotekara Bibliotnske Eparhije zvorničko-tuzlanske a 15. aprila 2014. godine, od strane Episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, postavljen za upravnika Arhiva i Biblioteke Eparhije zvorničko-tuzlanke. Postavljen je za v.d. namjesnika Manastir Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini 26. aprila 2014. godine.

Odlikovan je činom igumana 24. maja 2015. godine, od 2015. do 2018. godine nalazi se na postdiplomskim studijama u Moskvi, na Institutu Ruske pravoslavne crkve za postdiplomske studije i crkvenu diplomatiju (Obщecerkovnaя aspirantura i doktorantura im. svяtыh ravnoapostolьnыh Kirilla i Mefodiя), koji vodi mitropolit Volakolamski Ilarion (Alfejev).

Po blagoslovu mitropolita dabrobosanskog gospodina Hrizostoma Jevića prelazi u Mitropoliju dabrobosansku 31. avgusta 2018. godine i biva postavljen za igumana Manastira Ozerkovići kod Sokoca.

 
 

Komentari 0
Povezane vijesti
Jeromonah Georgije Stanković - Post u savremeno doba (VIDEO) Jeromonah Georgije Stanković - Post u savremeno doba (VIDEO)
Mitropolit Hrizostom sutra služi u manastiru Ozerkovići Mitropolit Hrizostom sutra služi u manastiru Ozerkovići
Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan Najstariji Srbin u Bihaću Čedo Banjac proslavio Jovanjdan
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    23h 8m
    13
  • Preminula Vera Grgić
    5h 19m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    6h 3m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    10h 8m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    10h 12m
    2