Манастир Завала прославио Ваведење Пресвете Богородице (ФOTO)

04.12.2023. 15:13
0
ИЗВОР: trebinjelive.info

Манастир Завала саобрао је бројне вјернике из свих крајева Херцеговине, али и сусједних држава поводом обиљежавања славе ове православне светиње - Ваведења Пресвете Богородице.

Свету литургију служио је игуман манастира Дужио јеромонах Теофил, уз саслужење братства манастира Завала и свештенства Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Он је подсјетио на празник Ваведења Пресвете Богородице, када је тада трогодишња Марија, по завјету њених родитеља Јоакима и Ане, предата Богу у храм, гдје је дочекао првосвештеник Захарије, отац Јована Претече.

- То је веома дирљиво и они који имају дјецу то могу да замисле - колика је то жртва и како су се осјећали родитељи, а тек како Марија. Они су нама показали да ми нисмо способни за тако велике жртве, али нас и подучава да преко тако велике жртве долазе и велики дарови - рекао је јеромонах Теофил.

Слика

Јеромонах Теофил је казао да је Пресвета Богорица родила храм.

- Нећемо погријешити ако будемо рекли и цитирали апостола Павла, да смо сви позвани да будемо храм Божији, да будемо чисти, смирени, окупани и да се у нас усаде Света Тројица, јер је храм потребан свуда гдје има гријеха да би у њега долазили често не само када је пост. Без храма Божијег нема помака напријед - казао је јеромонах Теофил.

Човјек, рекао је јеромонах Теофил, не треба да се украшава споља.

- Данас је нека мода па ми долазе дјеца да ме питају 'је ли гријех тетоважа?'. Ако смо ми храм Божији, засмислите да Завалу исликамо графитима и неким чудима које видимо уз пут. То би било јако ружно. Тако и дјеци треба да говоримо, иако су она безазлена и добра, али их мода и овај свијет уче наопако- навео је он.

Игуман манастира Завала архимандрит Василије захвалио се вјерницима који додлазе у ову светињу да би се заједно са братством молити Господу.

- Овај празник је духовоно рођење Пресвете Богородице. Како је дошла у храм, учила се да прими Господа у своје срце, јер тада није постојало крштење. Тако се крстила и припремила за долазак Господа. То је њено духовно рођење, а наше духовно рођење је  крштење, када се припремамо да кроз врлине и свете тајне будемо станиште Господа током цијелог живота на земљи - навео је отац Василије.

Он је казао и да је Ваведење Пресвете Богорице и празник васпитања.

- Чувајте дјецу и васпитавајте их да служе Богу. Циљ васпитања је богослужење и онда смо дијете васпитали - поручио је игуман Василије. 

Након Свете литургије, приређена је трпеза љубави.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 45m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 29m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 14m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 13m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 25m
    0