Мандарина јача имунитет и штити од рака

27.09.2019. 13:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Мандарине су веома здраво воће које садржи много храњивих састојака и витамина које вам могу помоћи у спречавању болести попут грипа, али ће вам помоћи и у борби против вишка килограма.

Најбоље успијевају у суптропским крајевима јер је осјетљива на хладноћу, посебно на температуре испод нуле. На нашем подручју најчешће се узгаја сорта "унисху" чији су плодови сочни и скоро без сјеменки. Мандарине сазријевају у јесен. Сто грама мандарине садржи 46 калорија, 0,3 г масноће, 210 мг калијума, 33 мг калцијума, 11 мг магнезијума и 30 мг витамина Ц. Осим тога ово воће има вишеструке здравствене користи.

Смањује ризик од рака

Научници с Универзитета Кјото открили су да људи који имају хронични вирусни хепатитис могу смањити ризик од развоја рака јетре ако пију сок од свјеже мандарине. Осим тога, мандарине могу помоћи у смањењу ризика од развоја рака дојке.

Смањују холестерол

Антиоксиданти који су присутни у мандаринама помажу у смањењу лошег холестерола и подстичу добар колестерол. Такође, мандарине садрже и влакна које помажу у чишћењу артерија од лошег холестерола и одржавају нормалан крвни притисак.

Губите килограме

Будући да је ово воће сјајан извор влакана, ваш желудац ће бити пунији. Конзумацијом мандарина смањићете жељу за храном.

Јачају имунитет

Будући да су мандарине пуне витамина Ц, оне могу дати и до 80 одсто потребног дневног уноса овог витамина, пише клиx.ба. Витамин Ц у мандаринама је пресудан у превенцији прехладе и од виталног је значаја за правилно функционирање здравог имунолошког система.

Здрава кожа

Редовито конзумирање сока од мандарине чини кожу љепшом, здравијом и даје јој посебан сјај. Осим тога храњиви састојци које посједују мандарине могу вам помоћи у борби против старења. Мандарине можете нанијети и директно на кожу. Уље мандарине користи се за обнову нових ћелија ткива, што помаже бржем зацјељивању рана.

Раст косе

Мандарине су богате витамином Е и Б12, а ти витамини су изузетно битни да вам коса расте здраво, сјајно и снажно.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен увоз мандарина из Турске Забрањен увоз мандарина из Турске
БиХ забранила увоз мандарина из Хрватске: Утврђено присуство пестицида чија је употреба забрањена БиХ забранила увоз мандарина из Хрватске: Утврђено присуство пестицида чија је употреба за...
Кора од мандарине може бити вишеструко корисна Кора од мандарине може бити вишеструко корисна
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 49m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 40m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 27m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 53m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 35m
    0