БиХ забранила увоз мандарина из Хрватске: Утврђено присуство пестицида чија је употреба забрањена

20.11.2023. 17:55
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Федерална управа за инспекцијске послове забранила је увоз у БиХ пошиљке мандарина поријеклом из Хрватске, због утврђеног присуства пестицида хлорпирифоса, чија употреба је забрањена у пољопривредној производњи у земљи, те ЕУ, саопштено је из Агенције за безбједност хране БиХ.

Увознику је, сходно важећим прописима, наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу у земљу извозника, односно уништавање пошиљке уколико није могуће њено враћање, тако да наведена пошиљка не представља ризик по здравље потрошача у БиХ, истиче се у саопштењу.

На основу препорука Агенције, Федерална управа за инспекцијске послове, поред редовних службених контрола, спроводи и појачане мјере контроле приликом увоза мандарина на евентуално присуство клорпирифоса.

– Агенција за безбједност хране прати потенцијалне ризике поријеклом из хране у нашој земљи и окружењу, те у сарадњи са надлежним инспекцијским органима предузима одговарајуће мјере са циљем заштите здравља и интереса потрошача у БиХ – истиче се у саопштењу које преноси РТРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Ледо "заледио" и Загреб, селе погон у Србију Ледо "заледио" и Загреб, селе погон у Србију
Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши Гужва на улазу у БиХ у Градишци, Доњој Градини и Великој Кладуши
Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском Кријумчари из БиХ возилима одвалили рампу на граници са Хрватском
Најчитаније
 • Возач камиона из БиХ нестао у Словенији, породица моли за помоћ
  11h 49m
  0
 • Пронађен Бијељинац за којим се трагало у Словенији
  3h 3m
  0
 • Јолић: Извршене припреме за зимско одржавање саобраћајница
  11h 8m
  1
 • Укључимо се у акцију „Један слаткиш, једно дијете“
  11h 55m
  0
 • Поднесено око 6.000 захтјева за јединствен мјесечни борачки додатак
  2h 28m
  0