Манифестација "Капор: чувар адресе" први пут у Источном Сарајеву

26.02.2024. 17:28
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву у сриједу, 28. фебруара, биће уприличена конференција за новинаре поводом организовања манифестације "Момо Капор: чувар адресе" која ће се одржати од 2. до 4. марта у овом граду.

Дани посвећени Моми Капору, једном од највећих српских и сарајевских књижевника, сликара и публициста у 20. вијеку, имају за циљ промовисање вриједности за које се Капор залагао и очување његовог лика и дјела од заборава, саопштено је из Филофофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

- Ова свечана манифестација пружа прилику да се заједно ода захвалност једном од најзначајнијих српских књижевника и умјетника Сарајева и дубље истражи његово културно насљеђе - истиче се у саопштењу.

Манифестација почиње у суботу, 2. марта, у 17.00 часова, свечаним откривањем спомен-табле посвећене овом великану у Улици Моме Капора број 1 у Источном Новом Сарајеву, након чега ће у 18.00 часова бити организовано књижевно вече посвећено Капору под називом "Момо Капор у свом и нашем времену", на којем ће учествовати његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик САНУ Јован Делић, академик АНУРС Ранко Поповић и професор Душко Певуља.

У недјељу, 3. марта, планирано је молитвено сјећање на Мому Капора и његове родитеље у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане Капор у 12.00 часова.

Вечерњи дио програма у недјељу, с почетком у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, резервисан је за извођење представе "Водич кроз српски менталитет", настале према истоименој књизи Моме Капора, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујевић.

У понедјељак, 4. марта, с почетком у 10.30 часова, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан округли сто посвећен значају и улози Моме Капора.

Покровитељи и организатори манифестације су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб "Фронесис" из Источног Сарајева и задужбина "Момчило Момо Капор" из Београда.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    20h 6m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    10h 2m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    21h 53m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    17h 33m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    20h 53m
    0