Manifestacija "Kapor: čuvar adrese" prvi put u Istočnom Sarajevu

26.02.2024. 17:28
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu u srijedu, 28. februara, biće upriličena konferencija za novinare povodom organizovanja manifestacije "Momo Kapor: čuvar adrese" koja će se održati od 2. do 4. marta u ovom gradu.

Dani posvećeni Momi Kaporu, jednom od najvećih srpskih i sarajevskih književnika, slikara i publicista u 20. vijeku, imaju za cilj promovisanje vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanje njegovog lika i djela od zaborava, saopšteno je iz Filofofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Ova svečana manifestacija pruža priliku da se zajedno oda zahvalnost jednom od najznačajnijih srpskih književnika i umjetnika Sarajeva i dublje istraži njegovo kulturno nasljeđe - ističe se u saopštenju.

Manifestacija počinje u subotu, 2. marta, u 17.00 časova, svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj 1 u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će u 18.00 časova biti organizovano književno veče posvećeno Kaporu pod nazivom "Momo Kapor u svom i našem vremenu", na kojem će učestvovati njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik SANU Jovan Delić, akademik ANURS Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

U nedjelju, 3. marta, planirano je molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa u nedjelju, s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave "Vodič kroz srpski mentalitet", nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujević.

U ponedjeljak, 4. marta, s početkom u 10.30 časova, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora.

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub "Fronesis" iz Istočnog Sarajeva i zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 19m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    8h 24m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 16m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    21h 46m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    9h 30m
    0