Мање од пет сати сна двоструко повећава ризик од судара

30.04.2023. 19:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Истраживање које је објавио "Dove Medical Press", издавач рецензираних научних и медицинских часописа и истраживања, а које се тиче узрока који доводе до саобраћајних несрећа, довело је до резултата да је умор возача један од најчешћих разлога несрећа.

Умор возача је фактор који доприноси око 20 одсто саобраћајки. Док су се други узрочни фактори (нпр. вожња под утицајем алкохола) смањили у посљедњих неколико деценија због појачаних стратегија јавног образовања и казнених мјера, слично смањење није уочено код судара узрокованих умором.

Пошто је дозвољена, односно недозвољена количина алкохола у крви утврђена, научници су жељели утврдити која је то минимална количина сна потребна да би се безбједно управљало аутомобилом.

Како би то утврдили, анализирали су резултате добијене лабораторијским и теренским студијама које су се бавиле овим питањем.

Након синтезе налаза из 61 јединствене студије, истраживачи су открили да је мање од четири до пет сати сна у претходна 24 сата повезано са приближно дупло већим ризиком од судара.

То би био исти ризик као када возач има 0.05 промила алкохола у крви.

Међутим, то није све, већ се ризик значајно повећава са сваким изгубљеним сатом сна претходне ноћи. Неке студије су чак указивале да када је возач спавао између мање од четири сата претходне ноћи, вјероватноћа да ће доживјети саобраћајку могла би бити до 15 пута већа.

Истраживање је објавио "Dove Medical Press" који је је академски издавач рецензираних научних и медицинских часописа отвореног приступа, са канцеларијама у Маклесфилду, Лондону, Принстону, Њу Џерсију и Оукленду, преноси "Klix".

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци Судар два камиона и аутомобила, интервенисали и ватрогасци
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 23m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 58m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 57m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 6m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 24m
    0