Manje od pet sati sna dvostruko povećava rizik od sudara

30.04.2023. 19:07
0
IZVOR: nezavisne.com

Istraživanje koje je objavio "Dove Medical Press", izdavač recenziranih naučnih i medicinskih časopisa i istraživanja, a koje se tiče uzroka koji dovode do saobraćajnih nesreća, dovelo je do rezultata da je umor vozača jedan od najčešćih razloga nesreća.

Umor vozača je faktor koji doprinosi oko 20 odsto saobraćajki. Dok su se drugi uzročni faktori (npr. vožnja pod uticajem alkohola) smanjili u posljednjih nekoliko decenija zbog pojačanih strategija javnog obrazovanja i kaznenih mjera, slično smanjenje nije uočeno kod sudara uzrokovanih umorom.

Pošto je dozvoljena, odnosno nedozvoljena količina alkohola u krvi utvrđena, naučnici su željeli utvrditi koja je to minimalna količina sna potrebna da bi se bezbjedno upravljalo automobilom.

Kako bi to utvrdili, analizirali su rezultate dobijene laboratorijskim i terenskim studijama koje su se bavile ovim pitanjem.

Nakon sinteze nalaza iz 61 jedinstvene studije, istraživači su otkrili da je manje od četiri do pet sati sna u prethodna 24 sata povezano sa približno duplo većim rizikom od sudara.

To bi bio isti rizik kao kada vozač ima 0.05 promila alkohola u krvi.

Međutim, to nije sve, već se rizik značajno povećava sa svakim izgubljenim satom sna prethodne noći. Neke studije su čak ukazivale da kada je vozač spavao između manje od četiri sata prethodne noći, vjerovatnoća da će doživjeti saobraćajku mogla bi biti do 15 puta veća.

Istraživanje je objavio "Dove Medical Press" koji je je akademski izdavač recenziranih naučnih i medicinskih časopisa otvorenog pristupa, sa kancelarijama u Maklesfildu, Londonu, Prinstonu, Nju Džersiju i Ouklendu, prenosi "Klix".

Komentari 0
Povezane vijesti
Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov
Nijemac divljao u Srbiji, vozio 225 na sat! Nijemac divljao u Srbiji, vozio 225 na sat!
Sudar dva kamiona i automobila, intervenisali i vatrogasci Sudar dva kamiona i automobila, intervenisali i vatrogasci
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    10h 35m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    6h 1m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    6h 11m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    6h 16m
    0
  • Srpska legalizuje isplatu plate u koverti
    4h 55m
    0