Мање прекршаја у вези са оружјем, али и одобрења за набавку

07.05.2023. 11:26
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске евидентирали су прошле године 214 прекршаја у вези са оружјем и муницијом, што је за око 51 одсто мање него годину раније, а која су починила 183 лица, речено је Срни у МУП-у Српске.

Мањи су показатељи и када је ријеч о одобрењима за набавку и дозволама за ношење оружја за личну безбједност, као и за држање оружја.

-Прошле године, у складу са Законом о оружју и муницији, физичким и правним лицима и предузетницима који испуњавају услове, МУП је издао 3.933 одобрења за набавку оружја, што је у односу на 2021. годину мање за 5,4 одсто. Било је и 278 дозвола за ношење оружја за личну безбједност, што је мање за 27 одсто, те 36 одобрења за држање оружја, што је мање за 18,2 одсто - навели су у МУП-у Српске.

Док је у Српској смањен број издатих дозвола, он је у ФБиХ повећан.

Прошле године је у ФБиХ, према раније објављеним подацима МУП-а, издато 9.959 одобрења за набавку оружја или за 1.778 више него 2021.

У ФБиХ је у порасту и број издатих оружних листова за физичка лица - у 2022. издат је 11.151 оружни лист или за 1.730 више него 2021. године.

Када је ријеч о броју издатих одобрења за набавку оружја за правна лица, и ту се у ФБиХ биљежи тренд раста, те је лани издато 266 одобрења, а у 2021. 251 одобрење.

Оружје у Републици Српској се може набављати само на основу одобрења надлежне организационе јединице МУП-а на чијем подручју је пребивалиште физичког лица, односно сједиште правног лица и предузетника које је поднијело захтјев за издавање одобрења.

Уз захтјев за издавање одобрења за набавку оружја, између осталог, потребно је приложити и увјерење да се не води кривични поступак за кривично дело које се гони по службеној дужности, осим за кривична дјела против безбједности саобраћаја, увјерење о здравственој способности за држање и ношење оружја и о обучености за руковање ватреним оружјем, као и доказ о неосуђиваности.

Код набављања ловачког оружја потребно је приложити и доказ о положеном ловачком испиту и доказ о чланству у ловачкој организацији, а код набављања спортског оружја и доказ да је члан спортске стрељачке организације.

У МУП-у Српске наводе да одобрење за набављање оружја важи шест мјесеци.

- Обуке за руковање ватреним оружјем ослобођена су лица која обављају или су обављала послове полицијског службеника, обезбјеђења лица и имовине, професионална војна лица, резервне војне старјешине и лица која имају регистровано ватрено оружје, као и лица која докажу да су кроз школовање и остале видове обуке оспособљени за руковање ватреним оружјем - додали су у МУП-у Српске.

Лице које поднесе захтјев за издавање одобрења за набављање оружја исте врсте на основу важећег оружног листа не доказује испуњеност наведених услова.

Одобрење за набављање оружја издаје се правном лицу и предузетнику који докаже да има оправдан разлог за набављање и уколико запослени на пословима безбједности у правном лицу, односно код предузетника, испуњава опште и посебне услове за набављање оружја.

Власник оружја може набављати битне дијелове оружја уз важећу исправу о оружју, уз обавезу пријављивања надлежном органу. Муницију може набављати само за врсту оружја за коју има важећу исправу о оружју.

- Стрељачке и ловачке организације и њихови чланови који имају регистровано оружје и који су обучени за руковање експлозивним материјама могу справљати муницију, на основу одобрења надлежног органа - рекли су у МУП-у.

Грађани могу регистровати полуатоматско или репетирајуће ватрено оружје кратке цијеви, ватрено оружје кратке цијеви за појединачну паљбу са средишњим паљењем и са рубним паљењем укупне дужине 28 центиметара, полуатоматско ватрено оружје дуге цијеви које заједно са магацином и лежиштем може примити више од три метка и за највише три метка код којег се магацин, односно опруга за пуњење, може скинути.

Могу регистровати и репетирајуће и полуатоматско ватрено оружје дуге цијеви са неолученом цијеви укупне дужине 60 центиметара, ватрено оружје дуге цијеви за појединачну паљбу са једном или више олучених или неолучених цијеви, старо и комбиновано оружје.

Физичко и правно лице којем је одобрено набављање оружја подноси захтјев за издавање оружног листа у року од осам дана од дана набављања оружја.

Оружни лист за држање оружја издаје се на неодређено вријеме, осим оружног листа за личну безбједност које важи десет година, изузев за лица старија од 65 година живота којима се оружни лист издаје са трајним важењем.

- Оружни лист за оружје исте врсте набављено на основу важећег оружног листа издаје се са роком важења оружног листа на основу којег је оружје набављено, а за замијењено оружје важи до истека рока важења оружног листа оружја које је замјењено. За ловачко и спортско оружје могу се издати три оружна листа која гласе на различита лица, уз овјерену сагласност власника оружја - појаснили су из МУП-а.

Одобрење за држање оружја издаје се правном лицу и предузетнику на неодређено вријеме, а физичка лица међусобно могу замијенити оружје ако оружни листови гласе на исту врсту оружја.

Физичко, правно лице и предузетник могу замијенити оружје код овлашћеног продавца оружја само за врсту оружја за коју има оружни лист, односно одобрење за држање оружја, по систему старо за ново.

Захтјев за издавање одобрења за ношење оружја, подноси се надлежном органу, а дозвола за ношење оружја важи док трају разлози због којих је издата, а најдуже до истека рока важења оружног листа на основу којег је издата.

Гасно и ваздушно оружје

Лица старија од 21 годину, правна лица и предузетници могу, без претходног одобрења надлежног органа, набављати и држати гасно оружје, репродукција ватреног оружја код којег се не употребљава метак са централним или ивичним паљењем, ваздушно и оружје са тетивом са одређеним карактеристикама, прангије и трофејно оружје.

Лица старија од 14 година, правна лица и предузетници, могу набављати и држати без одобрења и пријаве надлежном органу ваздушно оружје са одређеним карактеристикама, уређаје за изазивање електрошокова, гасне спрејеве, оружје са тетивом са одређеним карактеристикама и хладно оружје.

Коментари 0
Повезане вијести
На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте Извоз оружја и муниције из БиХ и даље расте
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 20m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 22m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 20m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    15h 15m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 23m
    1