Маријана Петронић објавила нову књигу "Форе и метафоре"

01.12.2023. 09:34
0
ИЗВОР: srna.rs

Књижевница из Источног Сарајева Маријана Петронић објавила је нову књигу поезије за дјецу под називом "Форе и метафоре" у издању издавачке куће "АСоглас" из Зворника.

Петронићева је изјавила Срни да је збирка подијељена у три циклуса - "Словце по словце", "Фигурице" и "Згоде и незгоде у књижевности" и да сваки на едукативан и разумљив начин говори о књижевности, књижевним формама и фигурама.

Она је појаснила да први циклус прати књижевне жанрове и почиње од најситнијих детаља, од тога шта је слово, стих, рима, бајка, басна, роман, комедија, трагедија...

Други циклус је посвећен стилским фигурама "Еуфонија", "Ономатопеја", "Градација", "Хипербола", "Персонификација", а које, како каже Петронићева, појашњава дјеци на разумљив начин.

- Трећи циклус збирке се тиче згода и незгода у књижевности, гдје опет имамо необичне ликове у фокусу. Жеља ми је била да се пјесме упамте и кад малишани постану старији и када им знање о стилским фигурама и зрелијем начину размишљања буде потребно. Тада ће им бити све јасно - поручила је Петронићева.

Петронићева је додала да су протеклих дана ученици Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву посјетили Матичну библиотеку Источно Сарајево, па су имали прилику и да се упознају са овом збирком.

- У одличној интеракцији дјеца су са одушевљењем пратила нове пјесме. Дјеца мисле у причама, у сликама. Тако лакше памте, зато сам се потрудила да им на њихов начин представим сваку пјесму - рекла је Петронићева.

Она је додала да ће збирка обрадовати малишане основних школа на традиционалном Фестивалу поезије за дјецу у Источном Сарајеву.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић у рецензији је написао да цијела збирка "Форе и метафоре" подсјећа на веома лијепо срочен приручник теорије књижевности у стиховима за најмлађе, оне за које је методика утврдила да су исувише мали да би их смарали тако комликованим градивом.

- Ове пјесме показују да ти тешки садржаји могу да се представе на сасвим нов и дјеци пригодан начин. Маријана Петронић заиграва се малим читаоцима на начин да их подучи, али не и смори, и приволи да књижевност разумију да би је завољели - написао је Кнежевић.

Маријана Петронић рођена је 16. априла 1965. године у Требињу. Завршила је студије Свјетске књижевности и биоблиотекарства на Филозофском факултету у Сарајеву и дипломирала 1991. године на тему "Мотив свјетлости у Дантеовој `Божанственој комедији`". Завршила је и Факултет физичког васпитања и спорта.

До сада је објавила збирку поезије за дјецу "Урнебесне и бајколике пјесмице", роман "Битка за Фиренцу", приче за дјецу "Прича о дјеци с крилима", збирку поезије за одрасле "О љубави ни ријечи".

Аутор је бројних радова из области библиотекарства, а ради у Матичној библиотеци Источно Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    16h 14m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    16h 28m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    16h 20m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    18h 45m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    7h 9m
    0