Marijana Petronić objavila novu knjigu "Fore i metafore"

01.12.2023. 09:34
0
IZVOR: srna.rs

Književnica iz Istočnog Sarajeva Marijana Petronić objavila je novu knjigu poezije za djecu pod nazivom "Fore i metafore" u izdanju izdavačke kuće "ASoglas" iz Zvornika.

Petronićeva je izjavila Srni da je zbirka podijeljena u tri ciklusa - "Slovce po slovce", "Figurice" i "Zgode i nezgode u književnosti" i da svaki na edukativan i razumljiv način govori o književnosti, književnim formama i figurama.

Ona je pojasnila da prvi ciklus prati književne žanrove i počinje od najsitnijih detalja, od toga šta je slovo, stih, rima, bajka, basna, roman, komedija, tragedija...

Drugi ciklus je posvećen stilskim figurama "Eufonija", "Onomatopeja", "Gradacija", "Hiperbola", "Personifikacija", a koje, kako kaže Petronićeva, pojašnjava djeci na razumljiv način.

- Treći ciklus zbirke se tiče zgoda i nezgoda u književnosti, gdje opet imamo neobične likove u fokusu. Želja mi je bila da se pjesme upamte i kad mališani postanu stariji i kada im znanje o stilskim figurama i zrelijem načinu razmišljanja bude potrebno. Tada će im biti sve jasno - poručila je Petronićeva.

Petronićeva je dodala da su proteklih dana učenici Osnovne škole "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu posjetili Matičnu biblioteku Istočno Sarajevo, pa su imali priliku i da se upoznaju sa ovom zbirkom.

- U odličnoj interakciji djeca su sa oduševljenjem pratila nove pjesme. Djeca misle u pričama, u slikama. Tako lakše pamte, zato sam se potrudila da im na njihov način predstavim svaku pjesmu - rekla je Petronićeva.

Ona je dodala da će zbirka obradovati mališane osnovnih škola na tradicionalnom Festivalu poezije za djecu u Istočnom Sarajevu.

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Saša Knežević u recenziji je napisao da cijela zbirka "Fore i metafore" podsjeća na veoma lijepo sročen priručnik teorije književnosti u stihovima za najmlađe, one za koje je metodika utvrdila da su isuviše mali da bi ih smarali tako komlikovanim gradivom.

- Ove pjesme pokazuju da ti teški sadržaji mogu da se predstave na sasvim nov i djeci prigodan način. Marijana Petronić zaigrava se malim čitaocima na način da ih poduči, ali ne i smori, i privoli da književnost razumiju da bi je zavoljeli - napisao je Knežević.

Marijana Petronić rođena je 16. aprila 1965. godine u Trebinju. Završila je studije Svjetske književnosti i biobliotekarstva na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i diplomirala 1991. godine na temu "Motiv svjetlosti u Danteovoj `Božanstvenoj komediji`". Završila je i Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta.

Do sada je objavila zbirku poezije za djecu "Urnebesne i bajkolike pjesmice", roman "Bitka za Firencu", priče za djecu "Priča o djeci s krilima", zbirku poezije za odrasle "O ljubavi ni riječi".

Autor je brojnih radova iz oblasti bibliotekarstva, a radi u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 10m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    22h 32m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 47m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 40m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 46m
    1