Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице

18.09.2024. 18:20
0
ИЗВОР: katera.news

Марина Благојевић је кандидат ПДП-а на листи одборника за Скупштину општине Пале, под редним бројем 2.

Дугогодишњи је члан ове партије и просвјетни радник. Кроз своје друштевно одговорно дјеловање, између осталог,  указивала је на права и бригу о борцима  и њиховим породицама,  на важност равноправности жена у свим областима живота, те на важност очувања Срспке традиције и културе и историје.

Одговарајући на питања нашег новинара, представила нам је своје виђење актуелне политичке ситуације на Палама, те представила дио циљева своје партије.

 Како је женама данас водити кампању ?

- Сматрам да је свима веома тешко водити камапању, и мушкарцима и женама, јер сe осјети отпор бирача према политици генерално. Наравно, у вођењу политике навалентнији, агресивнији и слободонији су свакако мушкарци, док  су жене опрезније и са доста задршке покушавају да се представе бирачима. Не осјећају се као на свом терену, јер још увијек, и у 21. вијеку, преовладава наш Балкански менталитет гдје у многим срединама важи искривљено „правило“ да је женама мјесто у кући и без експонирања, што засигурно не би требало бити тако. У наведеним околностима у предности су мушкарци што се види по саставу СО Пале из ранијег периода. Мислим да би жене биле много бољи одборници од појединих мушкараца који пресједе цијели мандат у одборничким клупама, без и једне иницијативе, приједлога и дискусије. Мој закључак је да се глас жене у локалном и сваком другом парламенту мора чути и да се жене требају више укључивати у политику.

У циљевима ПДП-а сте навели да ћете се залагати за више бриге о образовању, култури и спорту. Претпостављамо да такве поруке долазе баш од вас као професора историје?

- Тако је, дугогодишњи сам просвјетни радник и свједочим разним друштевним појавама и промјенама у претходне двије деценије.

Највећи проблем образовања, културе и спорта је политика која је ушла у сваку пору ових области. Нажалост, партије се тешко одричу утицаја и покушавају да дођу до гласа по сваку цијену тако да су директне жртве таквог приступа образовање, култура и спорт. Главна порука ПДП-а је да морамо избацити политику из ових области и скинути терет са оних који желе и могу да раде, а које партије стално покушавају да контролишу вршећи притиске разним методама. Због оваквог тренутног стања удаљавају се квалитетни или најквалитетнији, а на њихово мјесто најчешће долазе они са мање знања и заинтересованости за рад. Посљедице су евидентне, а то је пад квалитета на пољу образовања, спорта и културе што највише осјете наши млађи нараштаји који су нам и најважнији за будућност Пала и Републике Српске. 

Проблеми о којима говорим јесу сложени и ситемске су природе, али то не смије бити изговор да не можемо ништа урадити по том питању. Због тога ће ПДП инсистирати на промјени односа општине и генерално политике према образовању, култури и спорту.

На предизборним флајерима  ПДП-а стоји да тражите подршку „за подстицај при изградњи или куповини прве стамбене јединице за младе и младе брачне парове“, шта је у ствари идеја?

- Идеја је да се оваквим мјерама покуша помоћи младима и младим брачним паровима да ријеше једно од најважнијих животних питања, и то у тренутку када им је помоћ највише потребна. Сви се сјећамо својих првих корака у стварању услова за самосталан или породнични живот. У том периоду важна нам је свака марка коју уштедимо, а коју можемо да уложимо у наш први дом. Такође, намјера је да се оваквом подстицајном мјером, задржи али и привуче што већи број становника у нашу општину. Реалност је да данашња цијена изградње куће или куповине стана, већини младих изгледа како немогућа мисија, животни изазов или кредит до краја радног вијека. Није фер, као што можемо од неких чути, да је то „ствар тржишта“, него је наша обавеза да сагледамо тај проблем и да помогнемо на начин и у мјери у којој је то могуће. У овом моменту не желимо лицитирати са износом средстава за подстицај, али свакако смо на становишту да то треба да буде озбиљна помоћ, а не симболична.  Важно је и нагласити, да се овакав програм помоћи мора заштитити од злоупотреба, које се односе између осталог, и на продају некретнине у кратком временском року или промјене мјеста пребивалишта. О свему овоме консултовали смо се и са струком и имамо приједлоге како бисмо превазишли неодоумице по овом питању. 

Сматрам да општина Пале мора да се укључи у рјешавање проблема одласка становништва колико год понекад изгледало да се не можемо изборити са тим трендом. Када се паметно и плански користи, буџет је довољно велики да може поднијети овакве иницијативе па ћемо на томе и истрајати.

Коментари 0
Повезане вијести
Предсједништво ПДП-а синоћ организовало дружење са грађанима Пала (ВИДЕО) Предсједништво ПДП-а синоћ организовало дружење са грађанима Пала (ВИДЕО)
Предсједништво ПДП-а вечерас се дружи са Паљанима Предсједништво ПДП-а вечерас се дружи са Паљанима
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 40m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 35m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 40m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 29m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 38m
    3