Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice

18.09.2024. 18:20
0
IZVOR: katera.news

Marina Blagojević je kandidat PDP-a na listi odbornika za Skupštinu opštine Pale, pod rednim brojem 2.

Dugogodišnji je član ove partije i prosvjetni radnik. Kroz svoje društevno odgovorno djelovanje, između ostalog,  ukazivala je na prava i brigu o borcima  i njihovim porodicama,  na važnost ravnopravnosti žena u svim oblastima života, te na važnost očuvanja Srspke tradicije i kulture i istorije.

Odgovarajući na pitanja našeg novinara, predstavila nam je svoje viđenje aktuelne političke situacije na Palama, te predstavila dio ciljeva svoje partije.

 Kako je ženama danas voditi kampanju ?

- Smatram da je svima veoma teško voditi kamapanju, i muškarcima i ženama, jer se osjeti otpor birača prema politici generalno. Naravno, u vođenju politike navalentniji, agresivniji i slobodoniji su svakako muškarci, dok  su žene opreznije i sa dosta zadrške pokušavaju da se predstave biračima. Ne osjećaju se kao na svom terenu, jer još uvijek, i u 21. vijeku, preovladava naš Balkanski mentalitet gdje u mnogim sredinama važi iskrivljeno „pravilo“ da je ženama mjesto u kući i bez eksponiranja, što zasigurno ne bi trebalo biti tako. U navedenim okolnostima u prednosti su muškarci što se vidi po sastavu SO Pale iz ranijeg perioda. Mislim da bi žene bile mnogo bolji odbornici od pojedinih muškaraca koji presjede cijeli mandat u odborničkim klupama, bez i jedne inicijative, prijedloga i diskusije. Moj zaključak je da se glas žene u lokalnom i svakom drugom parlamentu mora čuti i da se žene trebaju više uključivati u politiku.

U ciljevima PDP-a ste naveli da ćete se zalagati za više brige o obrazovanju, kulturi i sportu. Pretpostavljamo da takve poruke dolaze baš od vas kao profesora istorije?

- Tako je, dugogodišnji sam prosvjetni radnik i svjedočim raznim društevnim pojavama i promjenama u prethodne dvije decenije.

Najveći problem obrazovanja, kulture i sporta je politika koja je ušla u svaku poru ovih oblasti. Nažalost, partije se teško odriču uticaja i pokušavaju da dođu do glasa po svaku cijenu tako da su direktne žrtve takvog pristupa obrazovanje, kultura i sport. Glavna poruka PDP-a je da moramo izbaciti politiku iz ovih oblasti i skinuti teret sa onih koji žele i mogu da rade, a koje partije stalno pokušavaju da kontrolišu vršeći pritiske raznim metodama. Zbog ovakvog trenutnog stanja udaljavaju se kvalitetni ili najkvalitetniji, a na njihovo mjesto najčešće dolaze oni sa manje znanja i zainteresovanosti za rad. Posljedice su evidentne, a to je pad kvaliteta na polju obrazovanja, sporta i kulture što najviše osjete naši mlađi naraštaji koji su nam i najvažniji za budućnost Pala i Republike Srpske. 

Problemi o kojima govorim jesu složeni i sitemske su prirode, ali to ne smije biti izgovor da ne možemo ništa uraditi po tom pitanju. Zbog toga će PDP insistirati na promjeni odnosa opštine i generalno politike prema obrazovanju, kulturi i sportu.

Na predizbornim flajerima  PDP-a stoji da tražite podršku „za podsticaj pri izgradnji ili kupovini prve stambene jedinice za mlade i mlade bračne parove“, šta je u stvari ideja?

- Ideja je da se ovakvim mjerama pokuša pomoći mladima i mladim bračnim parovima da riješe jedno od najvažnijih životnih pitanja, i to u trenutku kada im je pomoć najviše potrebna. Svi se sjećamo svojih prvih koraka u stvaranju uslova za samostalan ili porodnični život. U tom periodu važna nam je svaka marka koju uštedimo, a koju možemo da uložimo u naš prvi dom. Takođe, namjera je da se ovakvom podsticajnom mjerom, zadrži ali i privuče što veći broj stanovnika u našu opštinu. Realnost je da današnja cijena izgradnje kuće ili kupovine stana, većini mladih izgleda kako nemoguća misija, životni izazov ili kredit do kraja radnog vijeka. Nije fer, kao što možemo od nekih čuti, da je to „stvar tržišta“, nego je naša obaveza da sagledamo taj problem i da pomognemo na način i u mjeri u kojoj je to moguće. U ovom momentu ne želimo licitirati sa iznosom sredstava za podsticaj, ali svakako smo na stanovištu da to treba da bude ozbiljna pomoć, a ne simbolična.  Važno je i naglasiti, da se ovakav program pomoći mora zaštititi od zloupotreba, koje se odnose između ostalog, i na prodaju nekretnine u kratkom vremenskom roku ili promjene mjesta prebivališta. O svemu ovome konsultovali smo se i sa strukom i imamo prijedloge kako bismo prevazišli neodoumice po ovom pitanju. 

Smatram da opština Pale mora da se uključi u rješavanje problema odlaska stanovništva koliko god ponekad izgledalo da se ne možemo izboriti sa tim trendom. Kada se pametno i planski koristi, budžet je dovoljno veliki da može podnijeti ovakve inicijative pa ćemo na tome i istrajati.

Komentari 0
Povezane vijesti
Predsjedništvo PDP-a sinoć organizovalo druženje sa građanima Pala (VIDEO) Predsjedništvo PDP-a sinoć organizovalo druženje sa građanima Pala (VIDEO)
Predsjedništvo PDP-a večeras se druži sa Paljanima Predsjedništvo PDP-a večeras se druži sa Paljanima
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 38m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 33m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 38m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 27m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 36m
    3