Марко (7) је чудо од дјетета (ВИДЕО)

03.03.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Srpska.info

Марко Живковић (7) из Новог Сада почео је да компонује са три године, а са четири је постао најмлађи ученик музичке школе Исидор Бајић у историји те установе.

На географској карти Марко се са три године сналазио много боље од већине основаца. Марко сада има 7 година, нова интересовања и нове таленте, међу којима је и дар за музику захваљујући којем је овај мали генијалац са 3 године почео да компонује. Прича о малом генијалцу објављена је у емисији “Квадратура круга” која се емитује на РТС.

Прије пет година, када је имао само двије, овај неодољиви дјечак пред камерама РТС читао је на ћирилици исписане реченице са табле у Дунавском парку у Новом Саду, без иједне грешке. Показивао је Марко и гдје се налази Јапан и исправио своју маму која му је рекла да се ова држава налази у Европи.

Није погријешио ни када га је мама питала гдје се налазе Русија, Шведска, Египат, Мексико, Индија, као и Атлантски, Индијски океан… Као двогодишњак, Марко је мапу свијета држао на длану, што многи основци ни када заврше основну школу не успјевају.

Слика

– Не. Него је у Азији – објаснио је малишан.

Са 22 мјесеца, Марко је почео да препознаје слова и ријечи.

Његова мајка Ксенија Живковић испричала је да је све кренуло кроз игру. Када је дјечак пропричао, родитељи су схватили да зна и да чита.

Убрзо је сам показао сам интересовање и за латинична слова, па их је убрзо и сам препознавао. Родитељи кажу да га нису форсирали, већ је сам то желио.Радмило Мулић, књижар из једне новосадске књижаре гдје је Марко први пут дошао с оцем када је имао мање од двије године, каже да је најпре мислио да је дијете дошло да би се играло на тобогану испред продавнице књига.

– Када сам га питао да ли је дошао због тобогана, он је рекао: “Идем да читам”. Све што је видио, он је почео да чита и изговара својим бебећим гласом, јер Марко је у том тренутку беба – присјетио се књижар.

Марко је са двије године знао и енглеске ријечи. Знао је како се на енглеском каже бијели лук, печурка, шаргарепа, слон… Зна и бројеве и слова. И то на српском и на енглеском. А зна и да броји уназад. Зна и да се Србија налази у Европи, Јапан у Азији, Египат У Африци.

Најмлађи ђак у историји музичке школе

Данас овај малишан има 7 година, ђак је првак и ученик музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду у коју је примљен као најмлађи ђак у историји те школе.

Клавир је почео да учи са 4 године, а како је сам испричао, са 3 је већ почео сам да компонује.

– Највеће изненађење је било то што је Марко познавао теорију музике боље од 99 одсто ученика који заврше нижу музичку школу. Када сам га питала како је могуће да тако добро зна теорију, која је врло апстрактна, рекао ми је: Почео сам да читам са 2 године, а да компонујем са 3. Мене је за музика вукла, ја сам желео да научим и теорију. Тата ми је пронашао на интернету теорију Марка Тајчевића, ја сам је прочитао и научио – прича Маркова професорка клавира, Милена Апић.

Знање које је стекао из теорије музике, дјечак је почео да примјењује на часовима клавира.

На питање чије композиције данас највише воли да свира, дјечак одговара:

– Највише волим од Роберта Шумана “Деда Мраза” и од… мене! – искрен је Марко који открива пред камерама да и сам има своје композиције.

– Најприје је то било “плинг – плонг”, а сад сам усавршио своје компоновање – каже дјечачић, додајући да му идеје даје “његов мозак”.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    30m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 39m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    21h 44m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 27m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 41m
    0