Марко Брезо из Праче најмлађи пчелар у БиХ (ФОТО)

05.10.2023. 19:47
2
ИЗВОР: katera.news

Марко Брезо из Праче код Пала најмлађи је пчелар у БиХ. Овај деветнаестогодишњак пчеларством се почео бавити 2019. године, са свега четрнаест година.

Марко је у разговору за наш портал рекао да се као дјечак заљубио у пчеларство и да је први џепарац потрошио на књигу о пчеларству.

- Прво сам купио књигу о пчеларству, а онда и основни прибор, пчеларски шешир, рукавице, нож, димилицу и све оно што ми је било потребно за сами почетак - навео је Брезо.

Прву кошницу пчела добио је на поклон из Вишеграда, затим је једну купио од оближњег пчелара, и те 2019. године почео са два роја пчела.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

- Љубав је сваким даном све већа. Знање сам проширивао читањем пчеларских приручника и праћење пчеларских форума - рекао је наш саговорник.

Његов пчелињак сада броји око двадесет пчелињих друштава, а врсту пчела коју држи је Крањска пчела, аутохтона словеначка раса пчела, позната и као домаћа пчела.

Како признаје наш саговорник, ријетки су пчелари његових година.

- Као дјечак сам стајао пред хиљадама пчела и хиљадама жаока, а заиста треба имати храбрости за то. Пчеларство јесте уносна грана пољопривреде, али за мене то није посао. То је првенствено љубав према овим вриједним животињицама, чији је опстанак угрожен људским немаром – истакао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Непрестане кише токов ове године имале су озбиљан утицај на пчеларство широм регије. Кишовито вријеме смањује активност пчела, па су Маркове пчеле тек са првим лијепим и сунчани данима почеле излазити из кошнице.

- С обзиром на цијелу ситуацију моје пчелице су, од јуна до августа, успјеле скупити прилично солидне количине меда – додао је он.

Од пчелињих производа Марко има једну врсту меда, који пчеле сакупљају од прољећа до јесени, а уплану му је производња полена, прополиса, перге и матичне млијечи.

- Мед који производе моје пчеле је веома тражен. Квалитетан мед се мора кристализирати и сви који мало боље познају пчеларство, то знају – рекао је он, додајучи да је у октобру је све мање посла за пчеларе јер се пчеле интезивно припремају за зимовање.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Овај вриједни младић израђује и традиционалне кошнице "Трнке". Њих искључиво израђује у зимском периоду када нема посла у пчелињаку.

- "Трнке" су стигле скоро у све градове наше земље, чак и до далеке Словеније.

За крај разговора Марко је истакао да су пчеле најважнији инсект на свијету без којег човјек не би опстао.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Brat 06.10.2023. 08:50
    Sve pohvale za Marka.
  • Generic placeholder image
    Neven 05.10.2023. 22:08
    Svaka čast Marku, mladom pčelaru na entuzijazmu i zanimanju za ove vrijedne pčelice koje su nakorisniji insekti za ljudski rod. Nekaže se džaba za med da je to "i hrana i lijek". Živ i zdrav bio, i nastavio ovo svoje zanimanje oko pčelarstva.
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО) Екипа ОШ „Србија“ прва на такмичењу из области саобраћаја и вјештине у вожњи бициклом (ФОТО)
Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу Априлска филмотека посвећена Горану Паскаљевићу
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 14m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 19m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 2m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 8m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 16m
    0