Marko Brezo iz Prače najmlađi pčelar u BiH (FOTO)

05.10.2023. 19:47
2
IZVOR: katera.news

Marko Brezo iz Prače kod Pala najmlađi je pčelar u BiH. Ovaj devetnaestogodišnjak pčelarstvom se počeo baviti 2019. godine, sa svega četrnaest godina.

Marko je u razgovoru za naš portal rekao da se kao dječak zaljubio u pčelarstvo i da je prvi džeparac potrošio na knjigu o pčelarstvu.

- Prvo sam kupio knjigu o pčelarstvu, a onda i osnovni pribor, pčelarski šešir, rukavice, nož, dimilicu i sve ono što mi je bilo potrebno za sami početak - naveo je Brezo.

Prvu košnicu pčela dobio je na poklon iz Višegrada, zatim je jednu kupio od obližnjeg pčelara, i te 2019. godine počeo sa dva roja pčela.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

- Ljubav je svakim danom sve veća. Znanje sam proširivao čitanjem pčelarskih priručnika i praćenje pčelarskih foruma - rekao je naš sagovornik.

Njegov pčelinjak sada broji oko dvadeset pčelinjih društava, a vrstu pčela koju drži je Kranjska pčela, autohtona slovenačka rasa pčela, poznata i kao domaća pčela.

Kako priznaje naš sagovornik, rijetki su pčelari njegovih godina.

- Kao dječak sam stajao pred hiljadama pčela i hiljadama žaoka, a zaista treba imati hrabrosti za to. Pčelarstvo jeste unosna grana poljoprivrede, ali za mene to nije posao. To je prvenstveno ljubav prema ovim vrijednim životinjicama, čiji je opstanak ugrožen ljudskim nemarom – istakao je on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Neprestane kiše tokov ove godine imale su ozbiljan uticaj na pčelarstvo širom regije. Kišovito vrijeme smanjuje aktivnost pčela, pa su Markove pčele tek sa prvim lijepim i sunčani danima počele izlaziti iz košnice.

- S obzirom na cijelu situaciju moje pčelice su, od juna do avgusta, uspjele skupiti prilično solidne količine meda – dodao je on.

Od pčelinjih proizvoda Marko ima jednu vrstu meda, koji pčele sakupljaju od proljeća do jeseni, a uplanu mu je proizvodnja polena, propolisa, perge i matične mliječi.

- Med koji proizvode moje pčele je veoma tražen. Kvalitetan med se mora kristalizirati i svi koji malo bolje poznaju pčelarstvo, to znaju – rekao je on, dodajuči da je u oktobru je sve manje posla za pčelare jer se pčele intezivno pripremaju za zimovanje.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ovaj vrijedni mladić izrađuje i tradicionalne košnice "Trnke". Njih isključivo izrađuje u zimskom periodu kada nema posla u pčelinjaku.

- "Trnke" su stigle skoro u sve gradove naše zemlje, čak i do daleke Slovenije.

Za kraj razgovora Marko je istakao da su pčele najvažniji insekt na svijetu bez kojeg čovjek ne bi opstao.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Brat 06.10.2023. 08:50
    Sve pohvale za Marka.
  • Generic placeholder image
    Neven 05.10.2023. 22:08
    Svaka čast Marku, mladom pčelaru na entuzijazmu i zanimanju za ove vrijedne pčelice koje su nakorisniji insekti za ljudski rod. Nekaže se džaba za med da je to "i hrana i lijek". Živ i zdrav bio, i nastavio ovo svoje zanimanje oko pčelarstva.
Povezane vijesti
Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
Najčitanije
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    21h 43m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    20h 5m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    16h 37m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    23h 7m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    18h 30m
    0