Марко и Зоран трче до Острога за живот мале Ленке

12.08.2023. 21:37
0
ИЗВОР: Anadolija

Рано јутрос, испред храма Српске православне цркве у новосадском насељу Детелинара, двојица Новосађана, Марко Станковић и Зоран Ракић кренули су, трчећим кораком, на мисију дугу 564 километара до Острога.

На ово ходочашће до једне од највећих православних светиња на овим просторима одлучили су се како би помогли у сакупљању новца за лијечење своје мале суграђанке Ленке Лазаревић.

Према плану, да би стигли у наредних седам дана, дневно ће прелазити 80 километара и више, а план је да до Острога стигну на празник Преображења Господњег 19. августа. Овај изазов назвали су "Милион корака за Ленку“, а намјера двојице спортиста јесте да својим гестом мотивишу друге да се прикључе и донирају новац за лијечење са малу Новосађанку која болује од леукемије лимфобластних ћелија.

Марко, боксер, и Зоран, фудбалер, друже се од дјетињства и заједно тренирају. Већ дуже вријеме помјерају границе издржљивости и тестирају своју снагу трчањем на дуге стазе, па се родила идеја да своју љубав према спорту, али и вери споје у хуманитарној акцији.

Слика

- Звали смо организацију "Буди хуман“ да питамо коме је помоћ најпотребнија и они су нам рекли да је то наша суграђанка Ленка Лазаревић. Она је на лечењу у Монци у Италији, а треба да се скупи око 700.000 ебра и то је био један од разлога да овом акцијом подстакнемо и друге да се укључе - каже Марко Станковић.

Додаје да су он и Зоран у ово кренули сами, али да може да каже да су се многи познати људи из свијета музике, глуме, спортисти одазвали на хуманитарну акцију и да имају веома велику подршку.

Зоран Ракић наводи да се идеја о овом подухвату родила спонтано међу њима двојицом.

- Желели смо да урадимо велику ствар, да пробамо да окупимо наше ближње, пријатеље, родбину да их анимирамо да помогну у сакупљању новца. Нисмо ни сањали да ће баш толики одјек да буде. И хвала Богу да је био. Јављали су се многи и познате личности чији је глас и утицај много јак и могу да допру до великог броја људи. Помагаће се слањем СМС поруке 1491 на број телефона 3030, али и уплатама на динарске и девизне рачуне - истиче Зоран.

Своје активности објављиваће преко посебне Вајбер групе Нови Сад-Острог преко које ће такође мотивисати људе да помогну у прикупљању новца за Ланино лијечење.

Са припремама су кренули прије мјесец и поа. Трчали су по разним временским приликама и неприликама, јер не знају како ће их вријеме служити на путу. У протеклих мјесец дана претрчали су више од 600 километара, али ово је другачији изазов, јер није тренинг у питању.

- Искрено, нисмо трчали сада сваки дан, седам дана по 80 километара, видећемо како ће то бити. Физички смо, хвала Богу, добри, али биће ту, наравно, и болова и жуљева. Али то је најмањи проблем. Јак нам је дух, јака нам је воља, јер трчимо за ту девојчицу, а љубав нас покреће -  напомиње Марко.

Додају да увијек гледају да зацртају високе циљеве.

- Не може бити виши од трчања за живот једног детета. То ће нас све да носи. Јаки смо и сви заједно ћемо да победимо, сигурно -  закључио је Зоран уочи старта ове хуманитарне мисије.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Александра Илић нас треба - Позовимо 1402! Александра Илић нас треба - Позовимо 1402!
Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани! Активан хуманитарни број 1412 за малог Вукашина – Будимо хумани!
Од данас активан број 1413 за помоћ Сергеју Од данас активан број 1413 за помоћ Сергеју
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 14m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 59m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 58m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 10m
    0