Марко Поповић и Матеј Влашки добили признање за најбољу иновацију у области предузетништва

22.04.2023. 14:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Током три дана међународни стручни жири је прегледао 361 рад и на основу постојећих критеријума додијелио 65 златних медаља, 30 сребрних и 38 бронзаних, те 28 посебних признања.

На 25. Међународној изложби идеја, иновација и стваралаштва Иност младих 2023 додијељено је 151 признање, а међу награђенима су иновације Смарт гринхаус, Јахорина аск, Гејм сурвајв спид, Паметни систем за прочишћавање ријека, робот Блинки за помоћ старијим особама, мултифункционална платформа са измјењивим модулима.

Током три дана међународни стручни жири је прегледао 361 рад и на основу постојећих критеријума додијелио 151 признање - 65 златних медаља, 30 сребрних и 38 бронзаних, те 28 посених признања, саопштено је из Удружења иноватора града Бањалука.

Признање за најбоље основне школе понијеле су "Петар Кочић" Приједор за област аутоматика, "Алекса Шантић" Бањалука за област информатика и "Вук Стефановић Караџић" слободна тема.

Признање за најбоље средње школе понијеле су Техничка школа Бањалука, за област аутоматика, СШЦ "Милутин Миланаковић" Милићи за област информатика, док су награде за најбољу средњу школу у категорији слободна тема-предузетништво понијеле СШЦ Источна Илиџа и СШЦ "28. јуни" Источно Сарајево.

Млади иноватори из Источног Сарајева Марко Поповић и Матеј Влашки, ученици трећег разреда средњих школа Источна Илиџа и "28. јуни", представили су своју иновацију под називом "Јахорина аск", а њихов рад је проглашен за најбољу иновацију у области предузетништва.

Њихова иновативна идеја дигитализације Јахорине базира се на кориштењу мобилне апликације која пружа посјетиоцима потребне информације о временским условима на скијалишту, уз помоћ ње на једноставан и брз начин наручују храну и пиће, резервишу карте за скијање и смјештај на Јахорини, те проналазе информације о различитим стазама и другим активностима на скијалишту.

У њиховом плану је да се у сарадњи са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву на Јахорини постави систем сензора који ће мјерити квалитет ваздуха и количине падавина.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

"Иност младих" је ове године окупио 700 ученика основних и средњих школа, студената, иноватора и организација из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Русије, Словеније и Чешке.

Средња школа Милутин Миланковић из Милића је представила 16 пројеката, под менторством професора информатике Жељка Николића, а проглашени су за најбољу средњу школу из области Информатике.

- Ово признање је плод нашег континуираног рада и залагања у области информатике, који је препознат и награђен. Посебно се поносимо нашим талентованим ученицима, који су освојили низ престижних признања на овој изложби, док је наш ученик Сергеј Калдесић награђен златном плакетом за најбољи ученички рад за пројекат "Скуп мобилних и веб апликација" - рекао је професор Николић, који је добио признање најбољи ментор.

Признање за најбољег иноватора свих до сада 25 "Иноста младих", припала је познатом бањалучком иноватору Јожи Бенковићу.

Списак свих добитника биће доступан наредне седмице на интернет страници http://www.savezinovatorars.org/.

"Иност младих" је највећа међународна изложба експоната у земљи која је у организацији Савеза иноватора Републике Српске и Удружења иноватора Града Бањалука.

Мото изложбе је "Искажите вашу инвентивност и ефикасност", а главни покровитељи Влада Републике Српске и Град Бањалука.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО) Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ обиљежили Свјетски дан здравља и прикупљали новац за Веру Ученици СШЦ „Источна Илиџа“ обиљежили Свјетски дан здравља и прикупљали новац за Веру
Еколошка секција Средњошколског центра „Источна Илиџа“ обиљежила Свјетски дан вода (ФОТО) Еколошка секција Средњошколског центра „Источна Илиџа“ обиљежила Свјетски дан вода (ФОТО)
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 4m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 11m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 53m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 31m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 3m
    0