Марко Тешановић: Град Источно Сарајево вапи за премијерлигашима

28.09.2022. 10:44
0
ИЗВОР: katera.news

Ове године Град Источно Сарајево  добило је другог активног учесника Прве лиге Републике Српске. Ријеч је о ФК “Фамос” из Источне Илиџе, који се након великих 11 година вратио у редове Прве лиге.  

Захваљујући дугогодишњем раду играча и цијеле управе ФК “Фамос” грађани имају прилику двоструко уживати у фудбалским мечевима, а оно што је најважније, имаће прилику гледати градски дерби.  

Кроз какав су пут прошли „фамосовци“ и на који начин се боре у овом тешком времену за спортисте, открио је у разговору за Катеру капитен Марко Тешановић.

Много је епитета који красе овог искусног капитена “Фамоса” који поред фудбала успјешно послује и на другим фронтовима. Марко је своје знање о спорту и љубав пренио и у спортско новинарство, па ће ове године имати прилику присуствовати свјетском првенству у Катару.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

У своју 31. годину, он је уписао и тренерско искуство са најмлађим категоријима.

Имајући у виду његову рјечитост и новинарске вјештине, није било тешко разговарати о актуелним спортским темама, али и недаћама.

У “ Фамос” је дошао 2011. године и био је свједок, како каже, тадашње тешке ситуације у клубу. Новитети и значајно боље стање у “Фамосу” резултат су мукотрпног и дугогодишњег рада свих чланова клуба.  

- Заиста је прошао велики период од мог доласка у клуб до сада. Такође, тај период свједочи и о великим промјенама. Много тога је другачије, нарочито у инфраструктури. Истакао бих првог човјека клуба, уједено и начелника општине Источна Илиџа Маринка Божовића, који је препознао могућности клуба, али и сарадника. Они су допринијели великом помаку, те данас играмо Прву лигу Републике Српске. Терен у Војковићима добио је нови изглед, али и цјелокупни стадион у Источној Илиџи. Ипак,  најљепши изглед добија када навијачи попуне трибине и сваком новом утакмицом их је више и више -  рекао је Тешановић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија 

Капитен се у разговору за наш портал осврнуо и на новитете које нас очекују у “Фамосу”.

- Планирана је градња нове зграде која ће садржити теретану, која нам је неопходна уколико желимо бити још бољи. Такође, неке нове канцеларије управе, и наравно клупски кафић који ће бити гостиона спортског дружења – појаснио је Тешановић.

Кроз историју клуба, “Фамос” је увијек био јако близу уласка у Прву лигу, али како то обично бива, стицајем околности и финансијских проблема, није било могуће. 

Оно што је занимњиво, како каже Тешановић, чињеница је да се кадар није нарочито мијењао.

Додаје да би нови играчи били прихваћени на најљепши начин, а они који би га напуштали увијек би били добродошли у клуб.

- Број  од 70 бодова који смо остварили у Другој лиги Републике Српске је рекордни број у историји клуба. То нам је јака мотивација за опстанак у садашњој лиги, што је и првенствени циљ. Тренутно у клубу има и појачања, али већину играча чине они који су ирали Другу лигу -  рекао је Тешановић.

На питање о најтежим моментима током каријере у “Фамосу”, искусни фудбалер наводи и проблеме око саме организације, и присјећа се момената када су играчи и стручни штаб били препуштени „сами себи“.

Ситуације у којима би дошли на тренинг не знајући хоће ли играти предстојећу утакмицу, била је њихова свакодневница. 

- Све је пролазно, па тако и многи тешки моменти, који су саставни дио живота, па и спорта. Сада су  такве ситуације иза мене и иза клуба захваљујући првом човјеку Источне Илиџе Маринку Божовићу -  истакао је капитен.

Главни адут и понос овог клуба су свлачионица, истиче с пуно поноса Тешановић, јер у њима влада слога и одлична атмосфера коју преносимо на терен и људе који су укључени у развој клуба.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Тешановић је објаснио да упоредно радити и професионално се бавити спортом није лако.

- Прва лига захтијева много више рада, труда и преданости, а и наши послодавци од нас очекују да испуњавамо пословне задатке. Немамо слободне дане, трчимо са посла на тренинг, али ни то нам није проблем јер истински волимо клуб – рекао је и додао:

- Догађај који најбоље описује такву ситуацију  је утакмица против ФК “Звијезда 09”. Наиме, тај клуб има највеће амбиције и финансије у нашој лиги. Њима је било незамисливо видјети наше играче како трче након утакмице на посао. Ни такве околности нас не спутавају, што смо и доказали побједивши баш екипу ту екипу.

Као дугогодишњи спортиста у свом граду, Тешановић је рекао да не може похвалити однос према спортским клубовима  у граду. 

- Град је инфраструктурално изграђен и вапи за премијерлигашима. Иако је тешко пронаћи финансијска средства, ако се сви заједно укључимо, можемо доћи до бољих услова. Моменат када су кошаркаши “Славије” напунили велику дворану на Тргу Србија, и када се тражила столица више, треба да буде примјер и водиља за напредак. То је смисао града и љепота коју нам спорт пружа -  истакао је Тешановић.

Он се осврнуо и на тренерску каријесру, истичући да се са љепотом тог посла ништа не може замијенити.

- Био сам тренер омладинске школе фудбала “ Касиндол” и ту сам провео пет лијепих година. Јако ми се свиђа тај посао и, заправо, све што има везе са фудбалом једноставно волим. Разлог због чега више нисам ту су моје приватне обавезе, које нису нарушиле мој однос са свим дјечацима којима сам био тренер. Дјеца у данашње доба не знају да цијене праве вриједности, па је и љубав према спорту, понекад, много мања  - рекао је он.

Тешановић је нагласио како дјечаци морају да се труде и одричу уколико желе бити дио елитног ранга. 

- У образовни систем треба увести и спорт, поред основног образовања, јер бавећи се спортом добијамо шансу за здраву животну средину – закључио је Тешановић.

Коментари 0
Повезане вијести
Градски дерби припао Славији Градски дерби припао Славији
Раде Крунић и Немања Радоњић стижу у Звезду Раде Крунић и Немања Радоњић стижу у Звезду
Вироза „покосила“ свлачионицу Фамоса Вироза „покосила“ свлачионицу Фамоса
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 34m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 57m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 30m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 27m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 18m
    0