Марже на основне животне намирнице и гориво неће бити смањене

29.07.2021. 09:09
0
ИЗВОР: Srpska.info

Да би марже на основне животне намирнице у Српској биле смањене треба да дође до значајнијих поремећаја на тржишту или ванредног стања, као што се десило лане.

Ово поручују из Министарства трговине и туризма РС након што су из Савеза синдиката РС позвали Владу РС да, смањењем марже на велико и мало, ублажи неконтролисана и изузетно висока поскупљења основних животних намирница и горива.

У министарству наглашавају да би интервенција смањења маржи на ове робе оправдање имала само у поменутим ситуацијама.

Подсјећају да је у РС на снази Уредба о ограничавању маржи у промету робе, којом се ограничава маржа при формирању цијена у промету на велико, односно на мало.

– Овом уредбом маржа се ограничава искључиво на производе који спадају у основне животне намирнице – со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, маргарин, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер, храна за дојенчад и храна за бебе, лијекови. Циљ доношења уредбе којом је прописана максимална маржа на основне животне намирнице јесте да се заштите они слојеви чија је платежна моћ најслабија – кажу за Српскаинфо у овом министарству.

Наглашавају да ограничена маржа, која се рачуна на набавну цијену, у промету на велико максимално износи осам одсто, а на мало максимално 10 одсто.

– Трговцима на велико нафтним дериватима прописује се максимална велепродајна маржа у апсолутном износу од 0,06 КМ, а онима који тргују на мало од 0,25 КМ по литри деривата – објашњавају у министарству.

Из Савеза синдиката РС упозорили су да у посљедњих неколико мјесеци на тржишту имамо свакодневна поскупљења основних намирница.

– Очекујемо да Влада РС помогне грађанима како би имали што мање посљедица по кућни буџет и како би се зауставило додатно урушавање економског и социјалног положаја запослених – поручили су из овог синдиката.

Подсјетимо, за годину дана литар горива у Српској поскупио је за око 24 одсто, а литар уља за чак 40 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 43m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 58m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 16m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 51m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    23h 0m
    0