Масован помор пчела у Хрватској

14.08.2022. 13:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пестициди су разлог због којег је у Хрватској дошло до масовног помора пчела, потврђено је у Министарству пољопривреде.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Зденко Тушек навео је да је само овог прољећа страдало 1.500 пчелињих заједница усљед употребе пестицида, док приликом помора прије двије године није доказано да су они били узрок.

- Установљено је да узрок помора нису заразне болести већ је у конкретном случају ове године код 41 пчелара установљено да је ријеч о тровању недозвољеним пестицидима, односно повећаним количинама, док је код само седам пчелара установљено слабљење пчелињих заједница усљед болести, што је минорно - појаснио је Тушек.

Тушек је навео да је Министарство припремило програм помоћи пчеларима, с циљем надокнаде штете, за који су осигурана 1,2 милиона куна средстава.

- Сви пчелари којима су издата ветеринарска рјешења да је дошло до страдања пчела због тровања моћи ће да се пријаве и добију око 860 куна /око 223 КМ/ подршке по пчелињој заједници - навео је Тушек.

Предсједник Хрватског пчеларског савеза Дражен Коцет рекао је за "Медија сервис" да систем ремете неодговорни појединци, који се не придржавају јасно прописаних радњи и параметара, те упутстава струке која говоре на који начин се штити пчела да не страда.

Према прописима, пољопривредници би требало да обавијесте пчеларе о периоду у којем ће користити пестициде и то средства која су у Хрватској одобрена за кориштење.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег у Хрватској Снијег у Хрватској
Снажно невријеме погодило Хрватску Снажно невријеме погодило Хрватску
У жељезничкој несрећи погинули жена и дијете У жељезничкој несрећи погинули жена и дијете
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  5h 43m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  14h 12m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  15h 52m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  16h 50m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  16h 36m
  0