Masovan pomor pčela u Hrvatskoj

14.08.2022. 13:46
0
IZVOR: nezavisne.com

Pesticidi su razlog zbog kojeg je u Hrvatskoj došlo do masovnog pomora pčela, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zdenko Tušek naveo je da je samo ovog proljeća stradalo 1.500 pčelinjih zajednica usljed upotrebe pesticida, dok prilikom pomora prije dvije godine nije dokazano da su oni bili uzrok.

- Ustanovljeno je da uzrok pomora nisu zarazne bolesti već je u konkretnom slučaju ove godine kod 41 pčelara ustanovljeno da je riječ o trovanju nedozvoljenim pesticidima, odnosno povećanim količinama, dok je kod samo sedam pčelara ustanovljeno slabljenje pčelinjih zajednica usljed bolesti, što je minorno - pojasnio je Tušek.

Tušek je naveo da je Ministarstvo pripremilo program pomoći pčelarima, s ciljem nadoknade štete, za koji su osigurana 1,2 miliona kuna sredstava.

- Svi pčelari kojima su izdata veterinarska rješenja da je došlo do stradanja pčela zbog trovanja moći će da se prijave i dobiju oko 860 kuna /oko 223 KM/ podrške po pčelinjoj zajednici - naveo je Tušek.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet rekao je za "Medija servis" da sistem remete neodgovorni pojedinci, koji se ne pridržavaju jasno propisanih radnji i parametara, te uputstava struke koja govore na koji način se štiti pčela da ne strada.

Prema propisima, poljoprivrednici bi trebalo da obavijeste pčelare o periodu u kojem će koristiti pesticide i to sredstva koja su u Hrvatskoj odobrena za korištenje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Upozorenje na oluje širom regiona, meteoalarm upaljen i za dio BiH Upozorenje na oluje širom regiona, meteoalarm upaljen i za dio BiH
Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK” Uhapšen jer je napisao “Srbe na vrbe” i “UČK”
Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj: Poginuo kupač u Jadranu Nevrijeme napravilo haos u Hrvatskoj: Poginuo kupač u Jadranu
Najčitanije
 • Poginuo direktor Studentskog doma u Foči
  17h 34m
  0
 • Poznato stanje direktora KPZ Foča: Više od 24 sata ležao povrijeđen
  13h 54m
  0
 • Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
  3h 45m
  0
 • Božović prisustvovao liturgiji u Sabornom hramu Svete Trojice (FOTO)
  22h 23m
  0
 • Džudo sudija iz Banjaluke spasao život mladoj takmičarki na prvenstvu Balkana
  22h 13m
  0