Masovan pomor pčela u Hrvatskoj

14.08.2022. 13:46
0
IZVOR: nezavisne.com

Pesticidi su razlog zbog kojeg je u Hrvatskoj došlo do masovnog pomora pčela, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Zdenko Tušek naveo je da je samo ovog proljeća stradalo 1.500 pčelinjih zajednica usljed upotrebe pesticida, dok prilikom pomora prije dvije godine nije dokazano da su oni bili uzrok.

- Ustanovljeno je da uzrok pomora nisu zarazne bolesti već je u konkretnom slučaju ove godine kod 41 pčelara ustanovljeno da je riječ o trovanju nedozvoljenim pesticidima, odnosno povećanim količinama, dok je kod samo sedam pčelara ustanovljeno slabljenje pčelinjih zajednica usljed bolesti, što je minorno - pojasnio je Tušek.

Tušek je naveo da je Ministarstvo pripremilo program pomoći pčelarima, s ciljem nadoknade štete, za koji su osigurana 1,2 miliona kuna sredstava.

- Svi pčelari kojima su izdata veterinarska rješenja da je došlo do stradanja pčela zbog trovanja moći će da se prijave i dobiju oko 860 kuna /oko 223 KM/ podrške po pčelinjoj zajednici - naveo je Tušek.

Predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet rekao je za "Medija servis" da sistem remete neodgovorni pojedinci, koji se ne pridržavaju jasno propisanih radnji i parametara, te uputstava struke koja govore na koji način se štiti pčela da ne strada.

Prema propisima, poljoprivrednici bi trebalo da obavijeste pčelare o periodu u kojem će koristiti pesticide i to sredstva koja su u Hrvatskoj odobrena za korištenje.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Snijeg u Hrvatskoj Snijeg u Hrvatskoj
Snažno nevrijeme pogodilo Hrvatsku Snažno nevrijeme pogodilo Hrvatsku
U željezničkoj nesreći poginuli žena i dijete U željezničkoj nesreći poginuli žena i dijete
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  6h 38m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  15h 7m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  16h 47m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  17h 45m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  17h 31m
  0