Матична библиотека Источно Сарајево током прошле године на поклон добила 6.188 књига

10.01.2023. 12:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Матична библиотека Источно Сарајево током прошле године је од 151 дародавца на поклон добила 6.188 књига, саопштено је из ове установе културе.

- У нашем фонду смо задржали 1.641, а другим библиотекама смо поклонили 3.215 књига - навели су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Ова библиотека је у 2022. години највише књига поклонила специјалним библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, Народној библиотеци Источни Стари Град, Народној библиотеци у Трнову и Народној библиотеци "Манојло Илић" из Рудог.

У саопштењу је наведено да су лани поклонили и књиге за двије библиотеке на отвореном, малој библиотеци испред Средњошколског центра /СШЦ/ "28. јуни" и малој библиотеци у Парку великана.

Из ове библиотеке захваљују свима који су даровали барем једну публикацију и дали допринос бржем попуњавању и богаћењу књижног фонда Матичне, а тиме и других библиотека.

- Култура и образовање су били и остали основни предуслов развоја грађанског друштва и јачања потенцијала сваке средине - истакнуто је у саопштењу.

Из Матичне билиотеке су указали да је поклањање књига библиотекама један вид задужбине, а да је задужбинарство код Срба углавном био обичај богатих и моћних, обично краљева, царева и велможа.

Како се вријеме мијењало, мијењали су се и задужбинари, али сврха је увијек била иста - "да буде на ползу народа", посебно ако задужбинар није имао потомака.

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву Промоција књиге Мирка Шошића „Живот у рату (доктори у рату)“ у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    7h 15m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    9h 29m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    10h 17m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    4h 5m
    2
  • Обавјештење о повременој обустави саобраћаја у Источном Новом Сарајеву
    1h 47m
    0