Матија, Јован, Наташа и Ненад – Дјетиња снага воље покреће свијет!

09.07.2020. 15:38
0
ИЗВОР: Катера

Дјетиња снага воље покреће свијет! То је она права, истинска снага која руши планине, спаја звијезде и камење, мијења ток ријеке, премости недохвативе обале, укроти неукротиве таласе. То је она снага пред којом ништа није немогуће.

Довољно је само јако жељети. И помало сањати. Сањати велике снове...

И баш такву снагу имају наши саговорници. Матија, Јован, Наташа и Ненад вршњаци су на које овај град треба да буде поносан. 

То су мали људи који су почели живјети своје снове. Дјетињи снови постали су јава једног јутра када су кренули на ходочашће ка Херцеговини. Ту почиње прича ових малих људи огромног срца који су на пут кренули бициклима. 

На питање да ли је било тешко возити до Херцеговине, њихове бистре окице су само засијале, а нама одговор није требао. 

Матија Пејушић деветогодишњи је дјечак, ученик трећег разреда Основне школе „Свети Сава“. 

Бицикл су га научили возити мама и тата када је имао 6 година, и то је одмах постала његова велика љубав. Захваљујући оцу Невену, Матија је постао велики заљубљеник у дуге вожње, нетакнуте и чаробне предјеле и сву раскош природе коју је видио. 

Овај мали дјечак великих жеља је у свега неколико реченица, у разговору за наш портал, рекао све оно што смо ми одрасли одавно заборавили.

- Вјеровао сам у себе! Знао сам да ћу моћи. Јако сам то желио! – рекао је Матија, несвјестан колико је, заправо велики.

За њега не постоје неостварене жеље јер је Матија научио да је потребно само довољно жељети. И помало сањати...

- На путу у Херцеговину, највише ми се свидјело село Мркоњићи, родно мјесто Светог Василија Острошког. Тамо сам осјетио неки мир – истакао је Матија и додао, онако стидљиво, да му се купање на језеру Клиње такође допало.

Да су брат и сестра једно другом највећа подршка, показали су Наташа и Ненад Мутабџија. Наташа је 2007. годиште, а Ненад 2011. и ученици су Основне школе „Свети Сава“. 

У разговору за наш портал реклу су и да су ученици Основне музичке школе у Источном Сарајеву, а чланови су и Аикидо клуба "КГБ". Наташа је члан и АК Источно Сарајево, а брат Ненад ФК „Темпо“.

Ова свестрана дјеца одрастају у породици која је већ неколико пута ходочастила до великих светиња и која је до сада посјетила многе православне манастире и цркве у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Хрватској и многлим другим земљама, па је за њих, како сами кажу, ово поклоничко путовање било потпуно природно.

- Спортисти смо, волимо изазове, а љубав према православљу и нашим светињама била је довољан повод да се упустимо у ову авантуру – рекао је Ненад. 

Зато су, како каже Наташа, онако дјетиње, била довољна мала обећања, сладолед у Броду на Дрини, купање у Билећком језеру или брање шумских јагода током одмора на Рогоју па су они одлучили да крену на пут и дају све од себе. 

- Друштво је било пуно позитивне енергије, смијали смо се шалама и анегдотама са претходних путовања, као и са овога. Пут је одмах био лакши – потврђује Наташа.

Јован Мијовић дванаестогодишњи је дјечак, који је завршио шести разред Основне школе „Јован Дучић“ у Касиндолу и дио је ове сјајне дружине.

У разговору за наш портал истакао је да је жељу за поклоничким путовањем добио слушајући очеве приче јер је и сам отац, како каже овај дјечак, ишао на ходочашће под Острог.

- Мој стриц Александар и тата Дарко ишли су на ходочашће под Острог и у Хиландар. Одрастао сам на њиховим причама о упорности, вјери, правим вриједностима и љубави према нашим највећим светињама. Морао сам кренути и ја – каже Јован.

Он кроз осмијех додаје да је одушевљен људима који су га водили цијелим путовањем и свим оним што је видио.

- Послије свега што сам видио, посебну жељу имам да одем на ходочашће у манастир Острог – напомиње овај дјечак.

Ова сјајна дјеца сложила су се да је најтежи дио пута био успон преко Рогоја, али, потврдили су у глас, сладолед у Броду на Дрини дао им је огромну снагу да "изгурају" и посљедњи успон прије преноћишта на Тјентишту.

Озбиљне разговоре са Матијом, Јованом, Ненадом и Наташом нисмо могли водити дуго јер је њихову пажњу привукла граја из оближњег парка. Ипак, они су само дјеца...

Удружење ампутираца Источно Сарајево организатор је и овогодишњег поклоничког путовања. Оно је било планирано до манастира Острог, али након што је Црна Гора затворила своје границе, ово удружење је одлучило да промијени руту и да умјесто манастира Острог посјете херцеговачке манастире.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 25m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 43m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 10m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    19h 58m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 19m
    0