Медицински факултет у Фочи обиљежио 29. година постојања и успјешног рада

14.10.2022. 17:18
6
ИЗВОР: srna.rs

Медицински факултет у Фочи биљежи одличне резултате и рекорде у свим областима, а ове године уписао је рекордан број бруцоша, 330, што представља једну четвртину од укупног броја уписаних бруцоша на Универзитету у Источном Сарајеву, истакнуто је на обиљежавању 29. рођендана ове високошколске установе.

Факултет тренутно похађа више од 1.700 студената из региона, Европе, Азије и САД, а интересовање за индекс факултета, који је све признатији у свијету, расте из године у годину.

Трећа је академска година, од када је Медицински факултет у Фочи први у Српској организовао наставу на студијском програму Медицина на енглеском језику.

Декан Дејан Бокоњић истиче да је факултет дошао близу бројке од 2.000 студената, те да њихов Импакт фактор /фактор утицаја, одјека, релевантности/ расте, а да с друге стране инфаструктурни радови напредују.

- Завршили смо спрат и опремили модерне просторе, а кадровски смо ојачали на свим студијским програмима. Када све то саберемо, уз озбиљну интернационализацију и размјену са другим универзитетима, те уз мотивацију и ентузијазам наставника и студената, једноставно као декан морам да се поносим - рекао је Бокоњић.

Он је додао да су студенти који овдје долазе одлични ученици.

- Од 130 дјеце, која су уписала одсјек медицину као студијски програм, 110 је одличних, а од тога више од 20 вуковаца, што нам је велика част. Дошли смо до стадијума да смо препознати, референтни, значајни у високом образовању и трудићемо се да тај пут наставимо. Поготово сада када нам долази велики број студената из иностранства, мораћемо да покажемо и докажемо нову димензију квалитета - каже Бокоњић.

Према његовим ријечима, једног дана ће ти људи када оду одавде и почну да раде у својим земљама бити најбољи амбасадори и промотери Фоче, Републике Српске и ширег региона.

Са постигнутим успјесима од 1993. године, када се почело у оскудним условима и тешким временима, Медицински факултет израстао је у стуб развоја Фоче, Универзитета у Источном Сарајеву и источног дијела Републике Српске.

Начелник општине Милан Вукадиновић истиче да Медицински факултет сваке године прави нове искораке у свим сегментима.

- Нарочито смо поносни на студијски одсјек на енглеском језику, који је заживио у пуном капацитету. Влада Српске имала је разумијевања за улагања у зграду факултета и надамо се да ћемо у наредниом годинама у сарадњи са Владом успјети да изградимо нове смјештајне капацитете за наше сруденте и за студенте који студирају на енглеском језику, да трајно ударимо темељ тог новог студијског програма - рекао је Вукадиновић.

Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета и захвалнице наставницима, сарадницима и радницима.

Награду за најбољег наставника истраживача добио је Бојан Јоксимовић, док је најбољи студент истраживач Драган Спаић.

Јоксимовић је ове године са колегама са других универзитета, између осталих из САД, Канаде и Србије, објавио четири научна рада.

- Захваљујући ранијим публикацијама, препознат сам од колега из иностранства, па сам добио позив са клинике са Рочестера из САД, да одрадим стастистичке анализе, што ми је такође велика награда за труд и рад - рекао је Јоксимовић.

Међу награђенима је и Багван Синг, посредник из Индије, одакле је све више студената на Медицинском факултету у Фочи.

- Могу да истакнем да смо ове године имали стотину нових студената из Индије који су уписали медицину овдје, за разлику од прошле године када тај одзив није био велики и било је само осам студената. Био сам у многим земљама свијета и посредовао при упису студената, али са правом могу да истакнем да је овај факултет најбоље мјесто за стицање знања, искустава, праксе, са виском квалитетом наставе и предавача - истиче Синг.

Он наглашава да је квалитетно знање овдје загарантовано и у првом плану, и да је, према томе, овај факултет број један за студенте.

Медицински факултет лани је добио ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, који је финансирала Влада Српске.

Факултет је својим средствима и уз подршку локалне заједнице доградио и један спрат и уз помоћ Владе приводи се крају опремање.

Од оснивања 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је скоро 5.000 студената, а дипломирало је 1.800.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Анонимно 15.10.2022. 23:52
    Bokonjić doveo rektora Kulića da mu čuva mjesto za budućeg rektora. I sve odvukoše u Foču, puna usta medicinskog fakulteta. Njima je bitno da sebi ispune kvote, a za druge baš briga.
    Onaj dif na Palama prave ko na Drini ćupriju, nikako da nikne iz vode.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 15.10.2022. 23:46
    Jeste, najbolje ukinuti sve fakultete, I osnovati Univerzitet medicinskih nauka. Fuj.
    Dovesti Indijce I Pakistance I eto nove demografske slike u plusu. Bokonjić i njegova šuplja priča. Pitajte kako studenti na srpskom prolaze, ovi stranci studenti blage veze nemaju, a svi prođu. Užas.


  • Generic placeholder image
    Crveni kolacic 15.10.2022. 20:01
    Strasno sta rade...
    Nije ni cudo sto im studenti odlaze.
    Sve je to lijepo sa strancima ali okrenite se malo nasoj djeci,prolaznost na ispitima vam sve govori.
  • Generic placeholder image
    Fočak 15.10.2022. 20:00
    Jadni studenti na srpskom jeziku, samo njima sve teze postaje.
    Svi sa fakulteta su gluvi na zalbe studenata
    Zato se ispisuje 50 godišnje
    Niko se ne pita zasto
  • Generic placeholder image
    Suplja priča 15.10.2022. 19:56
    A nase srudente maltretiraju dok stranci uče 10 puta manje i prolaze 100 posto.
  • Generic placeholder image
    ... 14.10.2022. 18:25
    Starović se u grobu prevrće šta ste od fakulteta napravili bando. Svaki ispit se može kupiti.
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    15h 45m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    19h 33m
    4
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    23h 35m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    22h 33m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    5h 2m
    0