Међу теже обољелима од ковида највише гојазне дјеце

23.04.2021. 14:18
0
ИЗВОР: СРНА

У Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске у Бањалуци од почетка пандемије до данас хоспитализовано је 93 дјеце због инфекције вирусом корона, од којих је троје имало тзв. мултисистемски фебрилни синдром, а међу обољелима са тежом клиничком сликом предњачила су гојазна дјеца.

Начелник Клинике за дјечије болести Владимир Мирошљевић рекао је Срни да су дјеца углавном хоспитализована са средње тешком и тешком клиничком сликом, те да је око десет одсто њих имало потребу за кисеоником.

Он је навео да су сва дјеца, која су имала тежу клиничку слику, имала или неки коморбидитет заједно са ковид инфекцијом или се радило о гојазној дјеци.

- Једино дијете које је било на неинвазивној механичкој вентилацији је такође било гојазно. Све се добро завршило и нисмо имали смртних случајева, а дјеца су, за сада без посљедица, отпуштана кућама - истакао је Мирошљевић.

Према његовим ријечима, како су наилазили поједини таласи пандемије, тако су се мијењале и клиничке слике код дјеце.

- У овом посљедњем таласу највише је било дјеце млађе животне доби, односно најчешће су то била дјеца до годину дана, када су у њиховим клиничким сликама предоминирали симптоми пробавног тракта. Старија дјеца, која су се годинама приближавала одраслој популацији, имала су веома сличне клиничке слике као и одрасли пацијенти - напоменуо је Мирошљевић.

Говорећи о лијечењу дјеце заражене вирусом корона, Мирошљевић је навео да су дјеца увијек бивала хоспитализована са родитељима, те да су готово увијек родитељи ти који су позитивни, па су вирус пренијели на дјецу.

Мирошљевић је нагласио да је у Клиници за дјечије болести, када је ријеч о ковиду, тренутно мирна фаза.

- Не можемо да предвидимо како ће се ситуација даље одвијати, али Клиника за дјечије болести је кадровски, просторно и у сваком другом смислу спремна да прихвати све евентуалне будуће пацијенте који имају ковид - рекао је Мирошљевић. 

Коментари 0
Повезане вијести
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 13m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 37m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 6m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 43m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 24m
    0