Мехо Бетон, дјечак који је преживио стравичне опекотине и 18 операција (ФОТО)

09.06.2020. 21:21
0
ИЗВОР: srpskainfo

О петнаестогодишњем дјечаку Мехмеду Мехи Шабићу званом Мехо Бетон из Грачанице, до сада је све речено и све се зна.

Зна се да је тог 15. јула 2017. године око 11 сати његово младо тијело горјело у пожару шупе пред кућом у махали Чириш у Грачаници.  Зна се, да га је из живог огња, ризикујући свој живот спасио комшија Осман Аџемоовић (65) који је за тај подвиг добио општинско признање.

Познато је и то да је од тога дана започела велика борба Мехиних родитеља Недима и Албинке за спас сина, да су и грађани, удружења и многи добри људи помогли у лијечењу дјечака на клиници „Клајић“ у Загребу и клиници „Богенхаузен“ у Минхену код свјетски познатог пластичног хирурга Миломира Нинковића.

За оне неупућене нека се зна да је прије два дана, на 19. додјели „Вечерњаковог печата“ за 2020. годину у БиХ, међу лауреатима био и Мехо Бетон.

Слика

За исказану храброст у 18 тешких операција и стотину наркоза, њему је додијељена награда „Успјех године“. Уручио му је друг из болнице Халид Бешлић.

Да, друг, јер су се прије двије године на поменутој клиници у Минхену у три болесничке собе у исто вријеме, један до другог нашла три земљака, мали Мехо, Халид Башлић и Јосип Пејаковић.

Дан по дан, операција, наркоза, буђење, болови, тако скоро три године. Лани је Мехо кренуо у школу, иако на његовом тијелу има још посла за љекаре, требаће радити операције на лијевој шаци, уху, врату.

– Биће посла и за естетску хирургију, јер ожиљци дјечаку затежу цијело тијело, па му успоравају раст. Нажалост, због законских параграфа у Министарству образовања Тузанског кантона није му било дозвољено да за годину положи два разреда, иако је у ОШ „Хасан Кикић“ за то постојала велика воља, па је изостао од својих вршњака и није обукао матурско одијело. То га је погодило – каже отац Недим.

– Почетком маја ове године, ми смо сина требали водити на клинику Богехаузен, код нашег др Нинковића, Бог да га поживи, на контролу, да се види шта је још од оперативних захвата остало и да се уради спецификација средстава, али нас је у томе спријечио корона вирус.Чекамо прилику да идемо тамо. Захвални смо свакоме ко је нама у најтеже вријеме помогао на било који начин. Драга нам је ово награда, драго нам је да је неко спознао храброст нашег сина, сина хероја, нашег Бетона – каже мајка Албинка.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    17h 14m
    10
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    23h 55m
    13
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    9m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    4h 14m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    4h 18m
    2