Ментални поромећаји послије ковида неминовни

21.02.2022. 11:40
2
ИЗВОР: srpskainfo

Истраживачи напомињу да је потребно пратити пацијенте након опоравка због поремећаја који могу да се појаве.

Ковид-19 доводи људе у значајно повећан ризик за развој нових стања повезаних са менталним здрављам, потенцијално повећавајући постојеће кризе самоубистава и предозирања, показало је ново истраживање које је проучавало милионе здравствених картона у САД током године, пише Тхе Гуардиан.

Дугорочни ефекти ковида се још увијек откривају, а међу њима је и повећана шанса да се дијагностикује поремећај менталног здравља.

Они укључују депресију, анксиозност, стрес и повећан ризик од поремећаја употребе супстанци, когнитивног пада и проблема са спавањем – уочљива разлика у односу на друге који су такође били под стрес проузрокованим пандемијом, али им није дијагностикован вирус.

– Ово нам у суштини говори да милиони и милиони људи у САД заражени ковидом развијају проблеме са менталним здрављем – рекао је Зијад Ал-Али, шеф истраживања и развоја у здравственом систему “ВА Ст Лоуис” један од аутора рада.

Већи ризик од поремећаја менталног здравља, укључујући самоубилачке идеје и употребу опиоида, посебно је забрињавајући, рекао је он.

– Ово је заиста скоро савршена олуја која се спрема пред нашим очима за још једну епидемију опиоида двије или три године касније, за још једну самоубилачку кризу двије или три године касније – додао је Ал-Али.

Ове кризе које се развијају представљају “прилично велику забринутост”, рекао је Џејмс Џексон, директор у Центру за опоравак на интензивној њези Универзитета Вандербилт, који није био укључен у ову студију.

Анксиозност и депресија

Он такође виђа пацијенте чија су се претходна стања, укључујући анксиозност, депресију и поремећај употребе опиоида, погоршала током пандемије.

Оваква истраживања показују јасну потребу да се пацијенти прате у недјељама и мјесецима након чак и благе дијагнозе ковида и да се тражи брзи третман за било који поремећај у настајању, рекли су стручњаци.

– Ако сада обратимо пажњу на то и сасијечемо то у коријену, могли бисмо буквално да спасимо животе многим људима- рекао је Ал-Али.

Више од 18 одсто пацијената са ковидом развило је проблеме са менталним здрављем, у поређењу са 12 одсто оних који нису имали ковид, према студији објављеној ове недјеље.

Студија је пратила више од 153.000 пацијената који су били позитивни на ковид у здравственом систему за борачка питања између марта 2020. и јануара 2021. и упоредила их са другим здравственим картонима: са 5,8 милиона људи који нису били позитивни у том периоду, али су преживјели исти стрес пандемије, и са 5,6 милиона пацијената виђених прије пандемије.

Међу свим пацијентима који су развили нове проблеме менталног здравља током пандемије, код пацијената са ковидом је значајно већа вјероватноћа да ће развити когнитивне проблеме – 80 одсто, поремећаје спавања – 41 одсто, депресију – 39 одсто, стрес – 38 одсто, анксиозност – 35 одсто и поремећај употребе опиоида – 34 одсто, у поређењу са онима који нису имали ковид.

Студија је посматрала само пацијенте који нису имали дијагнозу менталног здравља у посљедње двије године.

Они са тежим случајевима ковида, посебно они који морају да буду хоспитализовани, обично су под већим ризиком. Али чак и они са благим или асимптоматским случајевима имали су већу вјероватноћу да добију дијагнозу менталног здравља.

– Људима који су били хоспитализовани било је горе, али ризик код нехоспитализованих пацијената је значајан и апсолутно није тривијалан – а то представља већину људи у САД и свијету – рекао је Ал-Али.

Студија је имала нека ограничења: већина анализираних били су старији бијелци. Али контрола расе, пола и старости није открила промјене у ризику, преноси Н1.

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Brucos 21.02.2022. 14:39
    Zivot moj na dlanu je tvommmm, tntntntntn
  • Generic placeholder image
    Kurčević Andrija 21.02.2022. 11:51
    Ja sam tvoj i kad spavam s njom , Opaaaaaaaaaa rt tnn rttn rtt nn

Повезане вијести
Вирус корона потврђен код једног лица у Источном Новом Сарајеву Вирус корона потврђен код једног лица у Источном Новом Сарајеву
ЕМА: Покренут први процес контроле експерименталне вакцине ЕМА: Покренут први процес контроле експерименталне вакцине
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    20h 8m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    10h 4m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    21h 55m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    17h 35m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    20h 55m
    0