Мигранти бјежали у БиХ преко Дрине, па почели да се даве: Спасли једног, други нестао у води

24.07.2023. 20:55
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Из таласа ћудљиве Дрине група пливача јуче је извукла једног мигранта који је, неких 300 метара узводно од моста на Шепку, покушао са српске да пређе на босанску страну ријеке.

У води су се у том тренутку нашле двије особе, али једној, нажалост, није било спаса.

Група од седам миграната је недалеко од плаже код комплекса Нешић кренула да прелази ријеку. Држали су се за руке и ишли ка "мајмунском острву" када су се двојица "откачила" на брзаку и понијела их је вода, прича један од очевидаца догађаја који је учествовао у спасавању.

– Били смо на плажи око четири сата послије подне, гдје редовно долазимо, када су људи повикали да се неко дави. Видјели смо у води, ближе босанској страни, двије особе и нас неколико је одмах запливало ка њима. Успјели смо да стигнемо до једног мушкарца, а другог је на десетак метара од нас вода повукла и само је нестао. Више га нисмо видјели. Успјели смо дављеника да доведемо до мјеста гдје је могао да дохвати дно, а онда је наишао човјек са чамцем па смо га пребацили на нашу обалу. Позвали смо полицију која је дошла и мигранта, изгледа, одвела до болнице пошто се нагутао воде. Колико смо га разумели, изгледа да је други дављеник био његов брат – прича он за Курир.

Од остале петорице миграната двојица су успјела да пређу ријеку док су тројица остала на острву. Изгледа да су се уплашили. Оклијевали су, а онда ипак одлучили да наставе даље и успјели су да прегазе ријеку која им је била до појаса и докопају се лијеве обале, каже овај Лозничанин.

– Они ријеку прелазе обучени, у обући и одјећи, а не познају Дрину која је увијек опасна. Мада није јуче била дубока покушај преласка кобно се завршио за једног од миграната. Није то први, а нажалост, ни посљедњи случај да се за неке од њих прелазак ријеке на оваквим мјестима заврши трагично - каже овај купач.

Лозница је већ годинама на мигрантском путу за БиХ, а у љетњим мјесецима њихово присуство је повећано. Групе од по десетак и више њих, како пругом, или дуж пута Лозница-Мали Зворник хитају даље тражећи мјеста за пребацивање у лозничком, малозворничком или љубовијском крају, честа је слика. Иначе, већа група од тридесетак миграната је у суботу око 22 часа стигла на лозничку аутобуску станицу, а онда су тражили превоз за даљи пут.

Да је прелазак Дрине ризичан подухват свједочи и тијело мушкарца пронађено јуче на обали ријеке у насељу Брањево код Лознице. Нема званичних података о његовом идентитету, а према незваничним информацијама ријеч је о мигранту, обављена је обдукција, наступиле су трулежне промјене на тијелу и нема трагова који би указали да је ријеч о насилној смрти, сазнаје Курир.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 41m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    15h 56m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 47m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 14m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 6m
    0