Милан Кулић реизабран за ректора Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)

24.05.2023. 14:53
0
ИЗВОР: katera.news

Проф. др Милан Кулић данас је на свечаној сједници Сената на Универзитету у Источном Сарајеву реизабран на функцију ректора Универзитета у Источном Сарајеву.

Кулић је једногласно, са 27 гласова Сената, освојио други мандат, те добио прилику да и наредне четири године води Универзитет у Источном Сарајеву.

Како каже, у току мандата, који се завршава у септембру, урађено је доста великих ствари за Универзитет у Источном Сарајеву и Републику Српску.

- Прије свега, вратили смо мир на овај Универзитет, а тиме смо повратили и повјерење, најприје студената, што је и кључна ствар, без које не бисмо могли урадити све што смо накнадно урадили - рекао је он.

У кључне ствари које су урађене од септембра 2019. године, Кулић убраја зграду Ректората и Музичке академије, чија изградња је при крају, као и изградњу зграде Факултета физичког васпитања и спорта.

Пресељењем у нове просторије ових зграда ће се, према његовим ријечим, створити фантастични услови за студенте да наставе биљежити још и боље резултате.

Кулић је подсјетио да је почетак његовог мандата обиљежила свјетска пандемија узрокована корона вирусом, те истакао да је изузетно поносан на све студенте и запослене како су се снашли у тим ванредним условима.

Када је ријеч о научним радовима и међународној сарадњи, истиче Кулић, резултати су управо ту највидљивији.

- Ријеч је о рангирању на престижним ранг-листама и ту смо направили највећи успјех. У јануару 2020. године, три мјесеца након преузимања дужности, били смо десети универзитет у БиХ на „Вебометрикс“ листи, а 5.953 мјесту на свјетском нивоу. За три године, у јануару ове године, дошли смо на трећу позицију у БиХ, те на 3.180 мјесто на свијету – рекао је он, те додао да то није само његова заслуга, него заслуга професора и асистената.

Осим ове ранг-листе, Универзитет у Источном Сарајеву успио се рангирати на још три ранг-листе, а Кулић посебно истиче „Сцимаго“ ранг-лусту универзитета, на којем су први факултет у БиХ.

Кулић додаје да је, што се тиче међународне сарадње, Универзитет потписао 50 споразума о сарадњи са партнерским универзитетима из Европе и свијета, те нових 30 „Ерасмус плус“ споразума и , поред европске, постао члан евроазијске асоцијације универзитета.

Велики посао су, како каже, обавиле и стручне службе Универзитета, те поред регулисања правних аката, усвојиле и Статут и 20 нових правилника, те једну Измјену и допуну правилника Универзитета.

- Сви ови резултати показују колико смо се озбиљно позабавили тиме како да вратимо јавни углед овом Универзитету – рекао је он.

Говорећи о наредне четири године, Кулић истиче да ће инсистирати код ресорног министра повећање буџета Универзитета у Источном Сарајеву, јер је то, како наглашава, неопходно.

- Буџет не одговара стратешком значају овог Универзитета, али ни његовој географској разуђености. На то морамо посветити додатну пажњу – навео је Кулић.

Осим завршавања инвестиција које су у току, важно је, како додаје, позабавити се енергетским утопљавањем појединих зграда чланица Универзитета у Источном Сарајеву.

- Прије свега, мислим на зграду Електротехничког факултета, која је изграђена шездесетих година прошлог вијека. Што се тиче зграде Правног факултета у Палама, ту смо направили одређене кораке и сигуран сам да ћемо тај посао урадити – рекао је он.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Иако је наставни ниво подигнут на виши ниво, Кулић каже да ће се посебна пажња, у наредном периоду, посветити акредитацији студијских програма на стране језике.

- Нажалост, због смањеног броја студената и миграција које се дешавају на овим просторима, то је наша будућност. Одличан примјер је Медицински факултет у Фочи, те Музичка академија и Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, а надам се да ће, у наредним годинама, бити још таквих студијских програма – навео је он.

Учешће у свим европским и свјетским асоцијацијама се, како наглашава, наставља и у наредне четири године.

- Важно је да се ту позиционирамо и да нас препознају. Јако важно је и учешће на међународним пројектима, јер се тако обезбиједи и дио новца, који се може уложити у подизање квалитета студија на Универзитету – додао је он.

Према његовима ријечима, важно је, због мјерљивости, објављивати резултате радова у међународним часописима који су индексирани у базама података, а резултате радова хуманистичких и друштвених наука у националним часописима.

- То је важно за очување идентитета нашег Универзитета – оцијенио је он.

Кулић ће, како објашњава, у наредном четверогодишњем мандату посебну пажњу обратити на Институт историјских наука и универзитетску библиотеку, те академије које су својим резултатима допринијеле интернационализацији овог Универзитета.

Пажња ће, како додаје, бити усмјерена и на локалне заједнице.

- Иако имамо фантастичну сарадњу са градом Источно Сарајево и свим општинама у његовом саставу, морамо се наметнуту да својим експертизама и капацитетима помогнемо да се поправи квалитет живота у локалним заједницама. Реализоваћемо неке пројекте који су важни за локалне заједнице, али и за Универзитет, како бисмо добили одређена финансијска средства – рекао је он.

Кулић је искористио прилику те свим студентима и запосленим честитао славу Универзитета - Свете Ћирила и Матодију, те подјсетио да је обиљежавање почело јутрос, светом литургијом и ломљењем славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама. Том приликом су се, како каже, помолили за здравље свих студената и запослених, те свако добро овог Универзитета.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Коментари 0
Повезане вијести
Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике У петак промоција дипломираних инжењера и мастера електротехнике
Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула Пријаве за упис на прву годину до 28. јуна, полагање пријемног испита 1. јула
Најчитаније
 • Mладић погинуо у саобраћајној несрећи код Пала
  6h 19m
  0
 • Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар
  18h 41m
  0
 • Заштитите своје љубимце од топлотног удара
  4h 51m
  4
 • Јаки пљускови и удари вјетра, падао и град
  20h 18m
  0
 • Након првог уписног рока остало 27 слободних мјеста на буџету на Машинском факултету
  5h 53m
  0