Милан Кулић реизабран за ректора Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)

24.05.2023. 14:53
0
ИЗВОР: katera.news

Проф. др Милан Кулић данас је на свечаној сједници Сената на Универзитету у Источном Сарајеву реизабран на функцију ректора Универзитета у Источном Сарајеву.

Кулић је једногласно, са 27 гласова Сената, освојио други мандат, те добио прилику да и наредне четири године води Универзитет у Источном Сарајеву.

Како каже, у току мандата, који се завршава у септембру, урађено је доста великих ствари за Универзитет у Источном Сарајеву и Републику Српску.

- Прије свега, вратили смо мир на овај Универзитет, а тиме смо повратили и повјерење, најприје студената, што је и кључна ствар, без које не бисмо могли урадити све што смо накнадно урадили - рекао је он.

У кључне ствари које су урађене од септембра 2019. године, Кулић убраја зграду Ректората и Музичке академије, чија изградња је при крају, као и изградњу зграде Факултета физичког васпитања и спорта.

Пресељењем у нове просторије ових зграда ће се, према његовим ријечим, створити фантастични услови за студенте да наставе биљежити још и боље резултате.

Кулић је подсјетио да је почетак његовог мандата обиљежила свјетска пандемија узрокована корона вирусом, те истакао да је изузетно поносан на све студенте и запослене како су се снашли у тим ванредним условима.

Када је ријеч о научним радовима и међународној сарадњи, истиче Кулић, резултати су управо ту највидљивији.

- Ријеч је о рангирању на престижним ранг-листама и ту смо направили највећи успјех. У јануару 2020. године, три мјесеца након преузимања дужности, били смо десети универзитет у БиХ на „Вебометрикс“ листи, а 5.953 мјесту на свјетском нивоу. За три године, у јануару ове године, дошли смо на трећу позицију у БиХ, те на 3.180 мјесто на свијету – рекао је он, те додао да то није само његова заслуга, него заслуга професора и асистената.

Осим ове ранг-листе, Универзитет у Источном Сарајеву успио се рангирати на још три ранг-листе, а Кулић посебно истиче „Сцимаго“ ранг-лусту универзитета, на којем су први факултет у БиХ.

Кулић додаје да је, што се тиче међународне сарадње, Универзитет потписао 50 споразума о сарадњи са партнерским универзитетима из Европе и свијета, те нових 30 „Ерасмус плус“ споразума и , поред европске, постао члан евроазијске асоцијације универзитета.

Велики посао су, како каже, обавиле и стручне службе Универзитета, те поред регулисања правних аката, усвојиле и Статут и 20 нових правилника, те једну Измјену и допуну правилника Универзитета.

- Сви ови резултати показују колико смо се озбиљно позабавили тиме како да вратимо јавни углед овом Универзитету – рекао је он.

Говорећи о наредне четири године, Кулић истиче да ће инсистирати код ресорног министра повећање буџета Универзитета у Источном Сарајеву, јер је то, како наглашава, неопходно.

- Буџет не одговара стратешком значају овог Универзитета, али ни његовој географској разуђености. На то морамо посветити додатну пажњу – навео је Кулић.

Осим завршавања инвестиција које су у току, важно је, како додаје, позабавити се енергетским утопљавањем појединих зграда чланица Универзитета у Источном Сарајеву.

- Прије свега, мислим на зграду Електротехничког факултета, која је изграђена шездесетих година прошлог вијека. Што се тиче зграде Правног факултета у Палама, ту смо направили одређене кораке и сигуран сам да ћемо тај посао урадити – рекао је он.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Иако је наставни ниво подигнут на виши ниво, Кулић каже да ће се посебна пажња, у наредном периоду, посветити акредитацији студијских програма на стране језике.

- Нажалост, због смањеног броја студената и миграција које се дешавају на овим просторима, то је наша будућност. Одличан примјер је Медицински факултет у Фочи, те Музичка академија и Електротехнички факултет у Источном Сарајеву, а надам се да ће, у наредним годинама, бити још таквих студијских програма – навео је он.

Учешће у свим европским и свјетским асоцијацијама се, како наглашава, наставља и у наредне четири године.

- Важно је да се ту позиционирамо и да нас препознају. Јако важно је и учешће на међународним пројектима, јер се тако обезбиједи и дио новца, који се може уложити у подизање квалитета студија на Универзитету – додао је он.

Према његовима ријечима, важно је, због мјерљивости, објављивати резултате радова у међународним часописима који су индексирани у базама података, а резултате радова хуманистичких и друштвених наука у националним часописима.

- То је важно за очување идентитета нашег Универзитета – оцијенио је он.

Кулић ће, како објашњава, у наредном четверогодишњем мандату посебну пажњу обратити на Институт историјских наука и универзитетску библиотеку, те академије које су својим резултатима допринијеле интернационализацији овог Универзитета.

Пажња ће, како додаје, бити усмјерена и на локалне заједнице.

- Иако имамо фантастичну сарадњу са градом Источно Сарајево и свим општинама у његовом саставу, морамо се наметнуту да својим експертизама и капацитетима помогнемо да се поправи квалитет живота у локалним заједницама. Реализоваћемо неке пројекте који су важни за локалне заједнице, али и за Универзитет, како бисмо добили одређена финансијска средства – рекао је он.

Кулић је искористио прилику те свим студентима и запосленим честитао славу Универзитета - Свете Ћирила и Матодију, те подјсетио да је обиљежавање почело јутрос, светом литургијом и ломљењем славског колача у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама. Том приликом су се, како каже, помолили за здравље свих студената и запослених, те свако добро овог Универзитета.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Центар за културу и информисање Источна Илиџа

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 20m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 25m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 34m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 13m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 41m
    0