Милановић: Мурал је захвалност митрополиту Амфилохију за његову истрајну борбу

02.11.2020. 15:34
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Академски скликар из Фоче Владимир Милановић, који је на дан сахране митрополита Амфилохија, осликао његов мурал на стамбеној згради у фочанском насељу Степе Степановића, истиче да је ово његово дјело подршка браћи у Црној Гори и захвалност митрополиту за његову истрајну борбу за правду и православље.

Милановић је испричао "Радио Фочи" да је заједно са другарима из насеља, чим су чули да је митрополит преминуо, дошао на идеју да му се одуже на овај начин.

- Знамо добро шта се све дешавало у Црној Гори и да је митрополит Амфилохије, на неки начин, био предводник борбе српског народа за основна права која су му ускраћивана - рекао је Милановић.

Он наводи да је осликавање мурала дугог шест, а широког четири метра, трајало четири сата.

Слика

Фото: Радио Фоча

- Бирали смо између више фотографија и ја сам се одлучио за ову, јер некако приказује његове препознатљиве благе црте лица. Представља митрополита у молитви, замишљеног, али ипак спокојног - каже Милановић.

Мурал је осликао уз помоћ пријатеља из насеља и чланова навијачке групе “Делије Фоча”.

 Омладина из овог насеља труди се да муралима очува сјећање на славне историјске личности и догађаје који симболизују главну карактеристику српског народа, а то је борба за слободу и непокорност освајачима.

Навели су да је, с пуним правом, мјесто међу српским борцима за слободу, које су осликали на зидовима зграда, добио и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Фочанска омладина је поручила да је митрополит Амфилохије заслужан за васкрснуће православља у Црној Гори, те да је захваљујући њему црногорски народ, баш као што је то било у вријеме Петровића, опет постао узор свим православним Србима.  

Жеља им је да мурал чува сјећање на великог човјека, али и да опомиње будуће генерације да су у свакој борби, како колективној, тако и личној, најважнији вјера и упорност.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 55m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    1h 19m
    0
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    22h 12m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    16h 3m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    1h 13m
    0