Milanović: Mural je zahvalnost mitropolitu Amfilohiju za njegovu istrajnu borbu

02.11.2020. 15:34
0
IZVOR: radiofoca.com

Akademski sklikar iz Foče Vladimir Milanović, koji je na dan sahrane mitropolita Amfilohija, oslikao njegov mural na stambenoj zgradi u fočanskom naselju Stepe Stepanovića, ističe da je ovo njegovo djelo podrška braći u Crnoj Gori i zahvalnost mitropolitu za njegovu istrajnu borbu za pravdu i pravoslavlje.

Milanović je ispričao "Radio Foči" da je zajedno sa drugarima iz naselja, čim su čuli da je mitropolit preminuo, došao na ideju da mu se oduže na ovaj način.

- Znamo dobro šta se sve dešavalo u Crnoj Gori i da je mitropolit Amfilohije, na neki način, bio predvodnik borbe srpskog naroda za osnovna prava koja su mu uskraćivana - rekao je Milanović.

On navodi da je oslikavanje murala dugog šest, a širokog četiri metra, trajalo četiri sata.

Slika

Foto: Radio Foča

- Birali smo između više fotografija i ja sam se odlučio za ovu, jer nekako prikazuje njegove prepoznatljive blage crte lica. Predstavlja mitropolita u molitvi, zamišljenog, ali ipak spokojnog - kaže Milanović.

Mural je oslikao uz pomoć prijatelja iz naselja i članova navijačke grupe “Delije Foča”.

 Omladina iz ovog naselja trudi se da muralima očuva sjećanje na slavne istorijske ličnosti i događaje koji simbolizuju glavnu karakteristiku srpskog naroda, a to je borba za slobodu i nepokornost osvajačima.

Naveli su da je, s punim pravom, mjesto među srpskim borcima za slobodu, koje su oslikali na zidovima zgrada, dobio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Fočanska omladina je poručila da je mitropolit Amfilohije zaslužan za vaskrsnuće pravoslavlja u Crnoj Gori, te da je zahvaljujući njemu crnogorski narod, baš kao što je to bilo u vrijeme Petrovića, opet postao uzor svim pravoslavnim Srbima.  

Želja im je da mural čuva sjećanje na velikog čovjeka, ali i da opominje buduće generacije da su u svakoj borbi, kako kolektivnoj, tako i ličnoj, najvažniji vjera i upornost.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    21h 6m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    21h 13m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 55m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 33m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    13h 5m
    0