Милица Боровчанин - велики пјеснички таленат

05.09.2022. 12:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Сокочанка Милица Боровчанин очарала је посјетиоце књижевне вечери на Хан Пијеску, рекли су Срни у Народној библиотеци "Бранко Чучак", организатору манифестације на којој је ова млада пјесникиња представила своје три збирке пјесама и ликовне радове.

Хан Пијесак - мало мјесто велика култура

Боровчанинова је публици у препуној читаоници ове библиотеке представила сваку своју збирку понаособ и увидјела, како каже, "напредак и своје поетско сазријевање".

Милицу радује да су посјетиоци показали интересовање и за њен ликовни рад, којим се бави из хобија.

Изложба њених слика остала је отворена неколико дана у библиотеци, а једну од слика купила је ова установа и изложила у читаоници.

- Тешко је када се млад човјек бави оним чиме се баве много искуснији и позната имена, али је најбитније дати младима шансу, као што је мени на Хан Пијеску поклоњено цијело вече да представим свој рад - одушевљена је пјесникиња.

Милица не крије задовољство што се у једном малом мјесту, по броју становника, као што је Хан Пијесак, толико његује културно стваралаштво у свим сегментима и да то људи прате.

Слика

Фото: srna.rs

Средњошколка са низом награда

Иако је ученица трећег разреда Гимназије у Средњошколском центру "Василије Острошки" на Сокоцу, Милица је добитник више од 60 награда и признања за литерарно стваралаштво у земљи и иностранству, које су јој, свака на свој начин драга.

Посебну захвалност за подршку у стваралаштву дугује свом професору Сузани Пржуљ , која је темељно проучила њене књиге, сваку пјесму.

У разговору за Срну млада пјесникиња подсјећа да је недавно на конкурсу "Духовност и савремени човјек" за "Преображењске дане" у Рогатици добила прву награду за литерарни рад.

- Рад показује тренутак у коме се залутали човјек, који се у сваком смислу удаљио од Бога, поново проналази - наводи Милица.

Она је недавно добила награду "Млади србиста" коју је додијелио Филозофски факултет на Палама, Катедра за србистику, не тему "Не куцај на врата старе куће, ње више нема".

Милица каже да је ријеч о причи изван овог времена, у којој приповједању не можемо одредити ни простор, ни вријеме. Увјерена је да млађе генерације минули рат о коме је писала на ту тему доживљавају само апстрактно, јер га нису осјетили на својој кожи.

Боровчанинова је добитник и књижевних награда са "Лимских вечери поезије", Амбасаде БиХ у Чешкој Републици те два пута Удружења "Српска круна - Златна ријеч" из Аустрије на Међународном фестивалу поезије и умјетности.

 

Слика

Фото: srna.rs

И општина Соколац одала признање Милици

Добитник је и награда Црвеног крста Српске поводом 30 година од оснивања ове хуманитарне организације, награде "Лука Милованов Георгијевић", те низа других.

Имајући у виду таленат ове младе пјесникиње, Комисија за награде и признања Скупштине општине Соколац додијелила јој је ове године "Златну значку" општине, иако је већ добитник овог признања и као ученик генерације.

Боровчанинова је прву збирку пјесама "Безимени човјек" објавила 2018, другу"Сунчев човјек" 2020, а трећу "Чувари вјетрова" 2022.године.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 6m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 47m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 20m
    0