Миличевић: Кандидатски статус – прилика која не смије бити прокоцкана

15.12.2022. 15:10
0
ИЗВОР: katera.news

Додјела кандидатског статуса БиХ за чланство у Европској Унији је одлична вијест за грађане и представља важан корак ка једином циљу око којег постоји потпуни консензус свих политичких структура, а то је потпуна интеграција у Европску Унију, истакао је др Милан Миличевић, в.д. предсједника Српске демократске странке.

Међутим, каже Миличевић, истовремено кандидатски статус подразумијева и одговорност да би се испунили критеријуми који су условљени његовим добијањем као и вољу политичких структура да се спроведу економске, административне, правне и политичке реформе.

- Нажалост, то до сада нисмо имали, поготово у претходне четири године. Умјесто тога  имали смо политичке блокаде по свим питањима на свим нивоима, од блокирања важних енергетских пројеката, до блокаде средстава Европске инвестиционе банке и фондова у Предсједништву БиХ и Савјету министара за читав низ пројеката битних за становништво попут пројеката за водоснабђевање и каналисање отпадних вода, енергетску ефикасност и зелени развој - рекао је Миличевић.

Он наглашава да досадашње структуре власти нису заслужне за добијање кандидатског статуса, иако ће га сигурно представити као своју побједу и резултат неког непостојећег труда и залагања у том правцу, већ као што сви знамо геополитичку ситуацију и потребу Европске Уније да снажније афирмише свој утицај и опсег.

- Структуре које су биле у стању да блокирају животно важне пројекте за грађане не одају утисак да неће прокоцкати и ову важну прилику друштва у Републици Српској и БиХ, да престанемо у сваком смислу заостајати у односу на друге земље. Данашњи дан јесте важан датум, али немамо разлога за славље. Да бисмо оправдали кандидатски статус потреба нам је реформа пореског система, правосуђа, изборног закона и система, борба против корупције и криминала, која подразумијева и политичку корупцију и криминал која је кишобран за све остале врсте корупције - рекао је је Миличевић.

Од додаје да уколико све што се подразумијева међу условима кандидатског статуса не буде пратило његову формалну додјелу, нећемо имати много разлога за славље због данашње одлуке Савјета министара вањских послова Европске Уније.

Коментари 0
Повезане вијести
Божовић: Предсједница ГИК-а јавно гласала за опозив и показала да није независна у раду Божовић: Предсједница ГИК-а јавно гласала за опозив и показала да није независна у раду
СДС од данас користи нови интернетски домен СДС од данас користи нови интернетски домен
Миличевић: Сретење је симбол борбе за слободу и правно уређену државу Миличевић: Сретење је симбол борбе за слободу и правно уређену државу
Најчитаније
 • Сокочанин ухапшен због убиства у покушају
  22h 25m
  0
 • Посни медењаци
  23h 17m
  0
 • Колико младенце у Српској данас кошта просјечна свадба
  21h 32m
  5
 • Дјечак на вјечној стражи: Прича о Споменку Гостићу и бесмислу рата
  18h 11m
  3
 • Три лица ушла у обиљежено минско поље, једно погинуло
  13h 38m
  1