Miličević: Kandidatski status – prilika koja ne smije biti prokockana

15.12.2022. 15:10
0
IZVOR: katera.news

Dodjela kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj Uniji je odlična vijest za građane i predstavlja važan korak ka jedinom cilju oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih struktura, a to je potpuna integracija u Evropsku Uniju, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

Međutim, kaže Miličević, istovremeno kandidatski status podrazumijeva i odgovornost da bi se ispunili kriterijumi koji su uslovljeni njegovim dobijanjem kao i volju političkih struktura da se sprovedu ekonomske, administrativne, pravne i političke reforme.

- Nažalost, to do sada nismo imali, pogotovo u prethodne četiri godine. Umjesto toga  imali smo političke blokade po svim pitanjima na svim nivoima, od blokiranja važnih energetskih projekata, do blokade sredstava Evropske investicione banke i fondova u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara za čitav niz projekata bitnih za stanovništvo poput projekata za vodosnabđevanje i kanalisanje otpadnih voda, energetsku efikasnost i zeleni razvoj - rekao je Miličević.

On naglašava da dosadašnje strukture vlasti nisu zaslužne za dobijanje kandidatskog statusa, iako će ga sigurno predstaviti kao svoju pobjedu i rezultat nekog nepostojećeg truda i zalaganja u tom pravcu, već kao što svi znamo geopolitičku situaciju i potrebu Evropske Unije da snažnije afirmiše svoj uticaj i opseg.

- Strukture koje su bile u stanju da blokiraju životno važne projekte za građane ne odaju utisak da neće prokockati i ovu važnu priliku društva u Republici Srpskoj i BiH, da prestanemo u svakom smislu zaostajati u odnosu na druge zemlje. Današnji dan jeste važan datum, ali nemamo razloga za slavlje. Da bismo opravdali kandidatski status potreba nam je reforma poreskog sistema, pravosuđa, izbornog zakona i sistema, borba protiv korupcije i kriminala, koja podrazumijeva i političku korupciju i kriminal koja je kišobran za sve ostale vrste korupcije - rekao je je Miličević.

Od dodaje da ukoliko sve što se podrazumijeva među uslovima kandidatskog statusa ne bude pratilo njegovu formalnu dodjelu, nećemo imati mnogo razloga za slavlje zbog današnje odluke Savjeta ministara vanjskih poslova Evropske Unije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Berjan traži izvinjenje od Nestorovića Berjan traži izvinjenje od Nestorovića
Babalj: Građani danas ispaštaju zbog Dodikovih neispunjenih obećanja prema Amerikancima Babalj: Građani danas ispaštaju zbog Dodikovih neispunjenih obećanja prema Amerikancima
SDS: Paljanski SNSD ovu lokalnu zajednicu doveo do "prosjačkog štapa" SDS: Paljanski SNSD ovu lokalnu zajednicu doveo do "prosjačkog štapa"
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  9h 27m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  18h 56m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  9h 8m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  17h 20m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  8h 5m
  0