Miličević: Kandidatski status – prilika koja ne smije biti prokockana

15.12.2022. 15:10
0
IZVOR: katera.news

Dodjela kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj Uniji je odlična vijest za građane i predstavlja važan korak ka jedinom cilju oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih struktura, a to je potpuna integracija u Evropsku Uniju, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

Međutim, kaže Miličević, istovremeno kandidatski status podrazumijeva i odgovornost da bi se ispunili kriterijumi koji su uslovljeni njegovim dobijanjem kao i volju političkih struktura da se sprovedu ekonomske, administrativne, pravne i političke reforme.

- Nažalost, to do sada nismo imali, pogotovo u prethodne četiri godine. Umjesto toga  imali smo političke blokade po svim pitanjima na svim nivoima, od blokiranja važnih energetskih projekata, do blokade sredstava Evropske investicione banke i fondova u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara za čitav niz projekata bitnih za stanovništvo poput projekata za vodosnabđevanje i kanalisanje otpadnih voda, energetsku efikasnost i zeleni razvoj - rekao je Miličević.

On naglašava da dosadašnje strukture vlasti nisu zaslužne za dobijanje kandidatskog statusa, iako će ga sigurno predstaviti kao svoju pobjedu i rezultat nekog nepostojećeg truda i zalaganja u tom pravcu, već kao što svi znamo geopolitičku situaciju i potrebu Evropske Unije da snažnije afirmiše svoj uticaj i opseg.

- Strukture koje su bile u stanju da blokiraju životno važne projekte za građane ne odaju utisak da neće prokockati i ovu važnu priliku društva u Republici Srpskoj i BiH, da prestanemo u svakom smislu zaostajati u odnosu na druge zemlje. Današnji dan jeste važan datum, ali nemamo razloga za slavlje. Da bismo opravdali kandidatski status potreba nam je reforma poreskog sistema, pravosuđa, izbornog zakona i sistema, borba protiv korupcije i kriminala, koja podrazumijeva i političku korupciju i kriminal koja je kišobran za sve ostale vrste korupcije - rekao je je Miličević.

Od dodaje da ukoliko sve što se podrazumijeva među uslovima kandidatskog statusa ne bude pratilo njegovu formalnu dodjelu, nećemo imati mnogo razloga za slavlje zbog današnje odluke Savjeta ministara vanjskih poslova Evropske Unije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milan Petrović iz SDS-a kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petrović iz SDS-a kandidat za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske
Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada Predsjedništvo SDS: Opštine i gradovi neće milost i mrvice već ono što im pripada
Božović: Predsjednica GIK-a javno glasala za opoziv i pokazala da nije nezavisna u radu Božović: Predsjednica GIK-a javno glasala za opoziv i pokazala da nije nezavisna u radu
Najčitanije
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  22h 56m
  6
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  20h 14m
  5
 • Zbog udesa obustavljen saobraćaj na putu Zvornik-Vlasenica
  20h 4m
  0
 • Ambasador SAD u BiH u posjeti opštini Istočna Ilidža
  17h 11m
  0
 • Osam šampionskih titula džudistima „Famosa“ na prvenstvu Republike Srpske za juniore i starije pionire
  16h 21m
  0