Миличевић: Састанак је само тражење алибија јер излазите на изборе које је расписао ЦИК

19.05.2024. 13:59
0
ИЗВОР: katera.news

Предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу у којем га је обавијестио да СДС неће присуствовати састанку који је заказан за сутра.

Како је раније и најављено, тема састанка су консултације о Изборном закону Републике Српске и договор о наступу на овогодишњим изборима.

Он је детаљно образложио разлоге зашто је СДС одбио позив за састанак, истичући да је први разлог чињеница да владајућа већина никада није испоштовала закључке Народне скупштине које су често и заједно доносили, а који се односе на заштиту интереса Републике Српске у институцијама БиХ.

- Никада нисте прихватили наш захтјев да расправљамо о Информацији о кршењу закључака Народне скупштине који су од суштинске важности за виталне националне интересе Републике Српске и српског народа. Све што смо заједно договарали у Бањалуци, прекршили сте у Сарајеву. Тим сте уништили повјерење у институције, али и смисао било каквих разговора на релацији власт – опозиција – навео је он.

Као други разлог наводи да је властима познато да је министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић донио инструкцију о привременом финансирању институција БиХ у другом кварталу и њом одобрио Централној изборној комисији средства за провођење локалних избора, у складу с измјенама и допунама Закона о финансирању институције БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит.

- Подсјећам вас и да је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила 10. маја да ће се СНСД пријавити на изборе које је расписала Централна изборна комисија. Дакле, ви сте одлуку већ донијели и по ко зна који пут одустали од оног што сте усвојили у Скупштини, а сазивање састанка вам је само тражење алибија. Ми вам не требамо да јавности саопштите да идете на изборе које је расписао ЦИК. Сами сте одлучили, сами и саопштите - написао је Миличевић.

Због свега, наводи он, СДС има оправдане сумње у искреност намјере владајуће коалиције у Републици Српској да до краја спроведе  процедуру усвајања Изборног закона Републике Српске.

Уколико закон буде усвојен, Миличевић је навао услове и затражио одржавање избора за све нивое власти у Републици Српској.

- Као државотворна странка које је, заједно са српским народом, политички творац институција Републике Српске, али и као легалисти, увијек смо и увијек ћемо, за разлику од актуелне власти, стајати иза свих закона и одлука које донесе Народна скупштина а које су у интересу заштите Републике Српске. То важи и за Изборни закон Републике Српске уколико од њега не одустанете и он ступи на снагу. Нема потребе да разговарамо о закону чији сте текст креирали без опозиције и већ усвојили, него очекујемо да поступите по њему када он буде објављен у ''Службеном гласнику Републике Српске'' и да Републичка изборна комисија тада распише изборе. Заједно са тим изборима тражимо и сљедеће – истакао је Миличевић, те навео затражено:

- Због политички и економски тешке ситуације у којој се налази Република Српска да заједно са локалним изборима буду одржани и избори за предсједника Републике Српске и Народну скупштину Републике Српске. Како би избори били одржани у фер и демократским условима, тражимо да омогућите једнак третман власти и опозиције на Јавном радио-телевизијском сервису РТРС – објаснио је он.

На крају писма, предсједник СДС-а  се осврнуо на Стевандићеву изјаву како је ''недолазак на састанак доказ сарадње са странцима'':

- Да ли вас је макар мало срамота да то кажете СДС-у који се нашао на до сада најјачем удару странаца и ваших  ''патриотских странака'' из власти због којих сте СДС-у укинули рачун да бисте нас спријечити да учествујемо на изборима , што вам неће успјети!? – закључио је Миличевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 18m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 17m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 53m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 14m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 57m
    9