Миличевић: Увести двокружни систем за избор инокосних фукнција

13.06.2023. 15:31
0
ИЗВОР: katera.news

Предсједник Српске демократске странке Милан Миличевич рекао је да је потребно увести двокружни изборни систем за инокосне функције, повисити цензус са три на пет посто како би се елиминисале партије које се користе само да би трговали са бирачким одборима.

- Изборни закон је потебно мијењати од начина кандидовања, до начина попуне бирачких мјеста и посматрача, па до контроле процеса избора, као што су оптички читачи и видео надзор који омогућава заштиту и приватност сваког бирача - истакао је Миличевић.

Миличевић је поручио да ће једна о главних политика, која ће бити у фокусу у наредном периоду, бити реформа изборног законодавства.

- Морамо заштитити изборну вољу и сваки листић, сваког човјека. људи су изгубили наду да ће њихов глас отићи тамо гдје је упућен, зато што овај Изборни закон омогућава изборне крађе и изборне манипулације - навео је лидер СДС-а.

Новоизабрани предсједник Српске демократске странке (СДС) Милан Миличевић поручио је да је основни циљ новог руководства странке - промјена власти у Републици Српској.

Миличевић је истакао како ће настојати то учинити нудећи конкретна рјешења, а не критикујући актуелну власт.

- Комплетан опозициони блок у Републици Српској је већ дуго година губио изборе на пукој критици, без нуђења конкретних рјешења. Када говоримо о конкретним рјешењима, то су приједлози закона, приједлози законских рјешења, да ли нових или измјена постојећих закона, прије свега око фискалне политике, пореске политике, економских реформи, закона о спречавању сукоба интереса  - навео је Миличевић.

Коментаришући „честитку“ лидера СНСД-а  Милорада Додика, коју му је упутио након избора за предсједника, Миличевић је рекао да је "српска демократска странка никада није напуштала своју кућу и да је њена кућа Република Српска".

Миличевић се осврнуо и на стање јавних финансија, истакавши како је укупан јавни дуг Босне и Херцеговине прешао 13 милијарди КМ, те да је то страховит податак. 

- Забрињавајуће је на нивоу државе, самим тим и Републике Српске. Ми то осјећамо на локалним буџетима, то се директно прелијева на становнике Републике Српске и цијеле БиХ, јер људи очекују пројекте, које ви не можете да реализујете због задужености - навео је Миличевић, те додао:

"Непрестаним и неконтролисаним задуживањем виших нивоа власти, које не траже сагласност ни од кога, то се сад прелама на леђима локалних буџета, локалних заједница. А кад се локална заједница задужује, она тражи сагласност Министарства финансија и добије га или не, и то је исправно, али требало би да буде и обрнуто, да се и локалне заједнице питају о задужењу виших нивоа.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Састанак је само тражење алибија јер излазите на изборе које је расписао ЦИК Миличевић: Састанак је само тражење алибија јер излазите на изборе које је расписао ЦИК
Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора Милан Петровић кандидат СДС-а за градоначелника Прњавора
Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони Миличевић: Ако је дебљина новчаника мјера патриотизма онда су људи из власти шампиони
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  13h 4m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  18h 18m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  8h 49m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  17h 7m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  14h 46m
  4