Милиони Кинеза слушају стихове Мике Антића

05.05.2020. 17:19
0
ИЗВОР: СРНА

Кинеска филмска звијезда Гао Ђингфеи ових дана милионску публику у Кини путем најмасовније друштвене мреже у тој земљи "Веибо" упознао је о стваралаштву великог српског пјесника Мирослава Мике Антића, читајући његове стихове које је на кинески, уз стихове других српских поета, превео и у књигу "Збирке српске поезије" сабрао професор Пенг Јучао.

Прво издање од 10.000 примјерака "плануло" је, а видео-запис са Антићевом пјесмом "Под старим мостом" на мрежи "Веибо", који је на свој налог преузела Амбасада Србије, већ је нанизао више од 40.000 лајкова, а подијељен је готово 5.000 пута, пишу "Вечерње новости".

- Опредијелио сам се, за по мом мишљењу најрепрезентативније српске пјеснике од половине 19. до половине 20. вијека. Било ми је веома важно да се српској поезији у преводу на кинески сачува оригинални смисао и пјеснички израз. И успио је. А како сам одабрао пјесме? Па мислим да су пјесме одабрале мене - рекао је Пенг.

Као бивши београдски студент и професор српског на Универзитету за стране језике у Пекингу Пенг је рекао да би волио да на кинески језик преведе дјела српског нобеловца Иве Андрића.

- Али, директно са српског на кинески јер тако нешто још нисмо имали. Радио бих то са посебном љубављу и страшћу коју одавно имам према овом вашем нобеловцу и српској књижевности -  поручио је Пенг.

Коментари 0
Повезане вијести
Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године Си: Наставити стратешку сарадњу Пекинга и Москве и наредне године
Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини Ђорђе Перић побједник Свјетског трофеја хармонике у Кини
Кина лансирала нову летјелицу у свемир Кина лансирала нову летјелицу у свемир
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 28m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 57m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  11h 5m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 31m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  15h 7m
  0