Милиони Кинеза слушају стихове Мике Антића

05.05.2020. 17:19
0
ИЗВОР: СРНА

Кинеска филмска звијезда Гао Ђингфеи ових дана милионску публику у Кини путем најмасовније друштвене мреже у тој земљи "Веибо" упознао је о стваралаштву великог српског пјесника Мирослава Мике Антића, читајући његове стихове које је на кинески, уз стихове других српских поета, превео и у књигу "Збирке српске поезије" сабрао професор Пенг Јучао.

Прво издање од 10.000 примјерака "плануло" је, а видео-запис са Антићевом пјесмом "Под старим мостом" на мрежи "Веибо", који је на свој налог преузела Амбасада Србије, већ је нанизао више од 40.000 лајкова, а подијељен је готово 5.000 пута, пишу "Вечерње новости".

- Опредијелио сам се, за по мом мишљењу најрепрезентативније српске пјеснике од половине 19. до половине 20. вијека. Било ми је веома важно да се српској поезији у преводу на кинески сачува оригинални смисао и пјеснички израз. И успио је. А како сам одабрао пјесме? Па мислим да су пјесме одабрале мене - рекао је Пенг.

Као бивши београдски студент и професор српског на Универзитету за стране језике у Пекингу Пенг је рекао да би волио да на кинески језик преведе дјела српског нобеловца Иве Андрића.

- Али, директно са српског на кинески јер тако нешто још нисмо имали. Радио бих то са посебном љубављу и страшћу коју одавно имам према овом вашем нобеловцу и српској књижевности -  поручио је Пенг.

Коментари 0
Повезане вијести
Тону градови у Кини Тону градови у Кини
На данашњи дан рођен Мика Антић, легенда српске поезије На данашњи дан рођен Мика Антић, легенда српске поезије
Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака! Шта смо све увезли из Кине: За патике и играчке 50 милиона марака!
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 43m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 57m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 47m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 2m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 45m
    0