Милионска превара Египћанина и директора у "Шумама Српске"

14.03.2022. 21:13
2
ИЗВОР: capital.ba

 

„Шумама Српске" пропало је милион марака потраживања од фирме „ФЛ Стакорина" Чајниче, у власништву држављанина Египта, након што је отишла у стечај.

Због тога нико у овом јавном предузећу није одговарао, јер је тадашњи вршилац дужности директора ШГ „Вучевица“, против којег је покренут дисциплински поступак, пензионисан.

Сарадња „Шума“ са „ФЛ Стакорина“ креће 2017. године, а иако већ тада предузеће није на вријеме измиривало обавезе, „Шуме“ су са њим почетком 2018. године закључиле два уговора са одложеним плаћањем до 60 дана вриједна 1,14 милиона КМ без ПДВ-а, а потписано је и неколико мањих уговора са авансним плаћањем.

Дисциплински поступак против бившег директора обустављен јер је пензионисан

Већ почетком маја 2019. године, на приједлог власника и законског заступника Мохамеда Фекрy Аттиа Елазаба, ово предузеће одлази у стечај који је окончан почетком прошле године, а због недостатка стечајне масе „Шуме“ су остале без милион КМ.

У „Шумама Српске“ су за Capital рекли да је од купца као гаранција наплате по уговорима прибављена мјеница, али да је банка приликом активирања вратила уз образложење да нема могућности наплате јер је над „ФЛ Стакорина“ покренут стечајни поступак.

- Због пропуста у раду и неблаговременог реаговања, а што је довело до настанка поменутог потраживања, покренут је дисциплински поступак 2018. године, против тадашњег в.д. директора шумског газдинства ’Вучевица’ Неђе Машића. Он је разријешен са мјеста в.д. директора и почетком 2019. године је одржана расправа у вези повреде радне обавезе. Дана 18.03.2019. године, рјешењем тадашњег директора јавног предузећа, поступак је обустављен, јер је радник 16.03. испунио услове за пензију те је изрицање било какве мјере од стране предузећа у том моменту било беспредметно - наведено је у одговору „Шума“.

Слика

Не објашњавају у „Шумама“ шта их је спријечило да овај случај пријаве полицији и поднесу кривичну пријаву. Пензионисањем за њих је случај затворен.

Правници са којима су новинари портала Capital разговарали потврђују да би се у овом и сличним случајевима требало поставити и питање кривичне дговорности одговорних лица за ненаплаћене дугове.

Кривичним закоником Републике Српске прописано је да ће се казном затвора од шест мјесеци до пет година и новчаном казном казнити одговорно лице које у намјери прибављања противправне имовинске користи за своје или друго правно стави у повољнији положај правно лице приликом добијања средстава или других погодности које се том правном лицу не би признале према постојећим прописима.

Та казна је предвиђена и уколико одговорно лице на други начин прекрши закон или правила пословања у односу на располагање, кориштење и управљање имовином.

Ревизија: Пословање са ‘ФЛ Стакорина‘ није надзирано

На пропусте у пословном односу „Шума“ са „ФЛ Стакорина“ упозорила је и Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске која је утврдила да пословање са овим купцем није надзирано што је имало за посљедицу настанак дуга који није наплаћен.

- Пословање са купцем ‘ФЛ Стакорина‘ које је започето у 2017. години, није надзирано од потписивања уговора, испоруке дрвних сортимената, праћења динамике испоруке, рокова наплате потраживања и коришћења инструмената обезбјеђења плаћања, односно није било у складу са Одлуком о начину и условима продаје шумских дрвних сортимената, нити је било у складу са закљученим уговорима, што има за посљедицу да су остала ненаплаћена потраживања - наведено је у ревизорском извјештају „Шума“.

Ревизори су навели да, због учињених пропуста, како у пословању са купцем ’ФЛ Стакорина’, тако и са другим купцима којих је значајан број, пословање „Шума“ није било у складу са уговором о коришћењу шума и шумског земљишта у својини Републике Српске укључујући и обавезу одржавања, који је закључен са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде те да у току ревизије није документовано да су благовремено покретани поступци за ненаплаћена потраживања и пласмане.

Слика

Такође, занимљиво је и да „Шуме“ нису објелоданиле у напоменама уз финансијски извјештај информације о окончаном стечајном поступку над овим предузећем, иако су им биле познате у периоду израде извјештаја.

Ово је само један од многих примјера гдје су „Шуме“ изгубиле милионе марака.

Сумњиво 10,5 милиона КМ потраживања

Укупна потраживања јавног предузећа крају 2020. године износила су 27,2 милиона КМ, а од тог износа је чак 10,5 милиона КМ било сумњиво и спорно.

- На крају 2020. године отписано је 908.235 КМ потраживања која су углавном старија од десет година. Сви организациони дијелови били су у обавези да поднесу тужбе за сва сумњива и спорна потраживања - казали су у „Шумама“.

Гомилање дуговања, како кажу у „Шумама“, онемогућено је увођењем електронске евиденције.

- Уколико, ипак, дође до кршења законских и подзаконских аката, против свих одговорних биће покренути поступци за утврђивање одговорности, али и поднесене кривичне пријаве од стране предузећа - кажу у „Шумама“.

Највећи дужници ненаплативих потраживања

Највећи дужници „Шума“ чија су потраживања ненаплатива на крају 2020. године били су „ФЛ Стакорина” Чајниче са дугом од 1,1 милион КМ, „Дрволик“ Рогатица (739.014 КМ), „Орах-Стакорина“ Чајниче (295.007 КМ), „Нова Форма“ Шамац (247.060 КМ), „Данпром-грађа“ Приједор (221.646 КМ), "Aqua life“ Соколац (204.260 КМ), „Црвена стијена“ Пале (167.893 КМ), „Romanija wood“ Соколац (105.683 КМ).

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нису били много расположени за разговор на ову тему.

Помоћник министра за шумарство и ловство Горан Зубић рекао је за Capital да је у претходном периоду купцима који имају виши степен финалне производње било омогућено да дрво узму на одгођено плаћање до 90 дана и да је због тога долазило до стварања одређених дуговања.

- Такве ствари се сада не дешавају јер су мање више сви купци прешли на авансно плаћање јер услови на тржишту то омогућавају - рекао је Зубић.

Међутим, није имао и информације о томе да ли је и колико директора одговарало због гомилања дугова који никада нису наплаћени.

Павловић: Ко год ради поштено у јавном сектору, врло брзо схватити да је луд

Стечајни управник „ФЛ Стакорина“ Славко Илић истакао је за Capital да је предузеће имало свега око 200.000 КМ покретне имовине те да из тога повјериоци нису могли бити намирени.

- Предузеће је од ’Шума’ добијало дрво, како је добијало ја не знам, али дуг је остао. Такође, и ’ФЛ Стакорина’ је извозила у арапске земље и није успјела да наплати дуг од 1,5 милиона евра - казао је Илић.

Осим „Шумама“ ово предузеће остало је дужно милионе КМ и другим повјериоцима, међу којима највише Извозно кредитној агенцији БиХ 2,2 милиона КМ.

Слика

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за Capital да о дефинисању услова и квалитета робе која се испоручује одлучују људи који су склони примању мита и да они квалитетнију робу дефинишу као мање квалитетну.

- У једном моменту услов повлачења, а неплаћања, дрвета су биле банкарске гаранције. Ако повучете робу и не платите, шумарија има право да се наплати из банкарске гаранције. Зашто се од тога одустало? Вјероватно зато што је свјесно одобрено некоме да узима робу на одложено плаћање, са концептом да је никад неће ни платити, а да ће све што се оствари на тај начин вјероватно бити подијељено - рекао је Павловић.

Додао је да ко год ради поштено у јавном сектору, врло брзо схватити да је „луд и неподобан за посао који ради, јер су много више присутни они који не раде поштено и који остварују личне интересе на рачун друштвених добара“.

Он каже да механизми доброг пословања у јавном сектору постоје, наводећи као примјер стамбене кредите Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) РС, који су потпуно транспарентни, али да је проблем што су такви примјери ријеткост.

Иначе, „Шуме Српске“ годинама фризирају финансијске извјештаје, а ни за то нико у овом предузећу није сносио одговорност.

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је да је ово предузеће у 2020. години умјесто милионског губитка приказал0 непостојећу добит.

Због бројних неправилности јавно предузеће је од ревизора добило мишљење са резервом о финансијским извјештајима и негативно мишљење о усклађености.

 

 

Пише: Марина Чигоја Љубојевић

 

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Neven 15.03.2022. 19:47
    Več viđena prevara stranih državljana kada je u pitanju privatizacija posrnulih firmi u Republici Srpskoj. Tako je i neki stranac, prje nekoliko godina, ne sjećam se iz koje države ojadio čuvenu firmu boja i lakova "Terpentin" iz Višegrada. Navodno kupio firmu, podigo lik kredit kod domaće banke u RS-oj, oko milion KM i razgulio svojoj kući. Prevario naše stručnjake i privrednike ko bekane.
  • Generic placeholder image
    qqnama 15.03.2022. 09:46
    nas i pustinjaci pokradose, e moj narode...drz te se stize gladna godina
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    10h 29m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    22h 29m
    10
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    7h 58m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    7h 16m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    6h 40m
    0