Милионски губици на јавним набавкама без иједне санкције

10.08.2019. 10:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

 Већ годинама институције на свим нивоима у БиХ имају проблем с нетранспарентним и незаконитим вршењем јавних набавки, што показују и бројни ревизорски извјештаји, али, нажалост, санкације по том питању изостану и на крају то само остане ревизорска констатација.

Посланици ентитетских и државног парламента истичу да се више пута водила расправа о проблемима с јавним набавкама и упозорењима ревизора, те да се чак тражило и да тужилаштва на свим нивоима буду укључена у овај проблем, да се поведу истраге против оних особа које су одговорне за расипање новца, али да тужилаштва никада нису одговорила на ове позиве. Сматрају и да је Закон о јавним набавкама у БиХ компликован и тежак за проведбу, те да је крајње вријеме да се парламентарци позабаве измјенама које ће омогућити лакшу имплементацију истога.

Подсјећамо да ревизори и на ентитетским и на државном нивоу већ годинама у  финансијским извјештајима упозоравају на нетранспарентност и милионске губитке када су у питању јавне набавке.

Саша Магазиновић,  посланик СДП-а, истиче да  је Представнички дом БиХ у неколико наврата доносио закључке у којима сугерише Тужилаштву БиХ да се позабави константним неправилностима када су у питању јавне набавке, односно трошење јавног новца од стране институција.

"Никада нисмо добили никакав одговор од Тужилаштва. Сматрам да  су документи јавни и транспарентни када су у питању ревизорски извјештаји, те да је Тужилаштво и само требало тиме да се позабави", рекао је  Магазиновић.

Његова бивша колегиница и дугогодишњи члан Комисије за финансије и буџет те актуелни делегат у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да се проблеми понављају јер су институције свјесне да неће добити никакву санкцију за непоштовање правила.

"Зато се и могу тако понашати, јер да је иједном изречена санкција, пропусти се не би догађали и то у све већој мјери из године у годину. Други разлог је што Тужилаштво, без обзира на то што је добијало примјерке ревизорских извјештаја, и то о оним институцијама које су имале константне повреде Закона о јавним набавкама, никада није поднијело оптужницу ни против једног одговорног лица у институцијама БиХ", каже Мајкићева.

Исмет Османовић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, каже да су се обраћали Тужилаштву ФБиХ.

"Прије десет година донијели смо један закључак да се сви ревидирани извјештаји доставе Тужилаштву ФБиХ и да они само процијене гдје има елемената кривичног дјела. Међутим, ми смо добили одговор од Тужилаштва да они немају ни времена, а ни намјеру  читати  ревизорске извјештаје и да то неће чинити зато што им то није у  надлежности и зато што сматрају да онај ко сумња у конкретно дјело то треба и пријавити, а не да они читају извјештаје", казао је Османовић и истакао да је сам Закон о јавним набавкама тежак у имплементацији.

Ристо Марић, посланик Социјалистичке партије у Народној скуштини РС и потпредсједник скупштинског Одбора за ревизију, истиче да би Закон о јавним набавкама БиХ требало мијењати.

"Он није децидно јасан и онда се протеже кроз одређене чланове гдје може и онако и овако, и онда дођемо у ситуацију да, ако је неко добио тендер, други се жали и онда обори тендер. Друго, комисије за рјешавање жалби, правни сектор у тим комисијама мора бити децидно јасан када је у питању рјешавању жалби оних који нису прошли на тендеру и самим тим би било мање пропуста када су у питању милионске штете, а и само чекање  представља проблем", каже Мarić.

Коментари 0
Повезане вијести
Закон о јавним набавкама постоји само на папиру Закон о јавним набавкама постоји само на папиру
Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО) Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО)
Италијани однијели највише јавног новца из БиХ Италијани однијели највише јавног новца из БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 52m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 27m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 26m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 53m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 45m
    0