Милош Кушић, млади берач гљива са Борика

19.06.2022. 14:01
1
ИЗВОР: 058.ba

Крај маја и јуна, кад су нормалне и берићетне године, мјесеци су гљива на подручју општине Рогатица. То је вријеме када су шуме пуне берача, оних правих искусних, али и почетника жељних зараде са „лаке“ стране. Ту су негдје иза жбуна и откупљивачи, а има и накупаца.

Тако је и ове године. Сезону су једва дочекали и берачи и откупљивчи. И што је занимљиво и једни и други трљају руке. Берачи ће поправити своје финансије након дуге и „суве“ зиме, као и откупљивачи откупом што више и што разноврснијих јестивих гљива.

Милош Кушић са Борика, завршио је први разред Средњошколском центру „27. јануар“ у Рогатици и једва је дочекао да се отисне у шуме и шумарке родних Борика и околине да би убрао коју гљиву и зарадио мало пара за љетни распуст.

Одмах послије јутарњег буђења отишао је у шуме Думашевина као обронака Сјемећа на сјеверозападној страни и за непуних осам часова једног дана убрао је преко 80 килограма свјежег вргња и нешто лисичарке.

По унапријед постигнутом договору, гљиве је откупио Зоран Лугоња из „Шума плода“ из Рогатице, и примопредаја је убрзо услиједила. Откупљивач је добио квалитетну робу, а берач готову лову по цијенама од четири марке за килограм прве класе, двије марке за другу класу и трећу, које је како рекоше и берач и откупљивач, било најмање, по скромних једну марку за килограм свјеже убраног вргња.

Млађани Милош Кушић само је јадан од бројних Рогатичана и Рогатичанки, младих али, и у познијим годинама, који су се ових дана могли срести у шумама диљам општине. Нико се није вратио, рече откупљивач Лугоња, празних руку. Доносили су корпе и цекере пуне вргња, а све је више и лисичарке, која је на бољој цијени од вргња, и иде од 8 до 10 марака за килограм предате сирове гљиве.

Кад прође сезона бербе вргња и лисичарке, причају берачи гљива, долази на бербу сунчаница и посебно благва као једна од најукуснијих и најбоље пробављивих јестивих гљива, која се чак може конзумирати и сирова, а погодна је за сушење и за кисељење.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Soko 19.06.2022. 15:41
    Ka nije sramota otkupljivača, samo 4 KM za klilogram vrganja...
Повезане вијести
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи Прекид електричне енергије у Источном Новом Сарајеву, Рогатици и Фочи
Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај Мајстор из Рогатице прави све траженији уникатни намјештај
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 57m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 0m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 19m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 32m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 33m
    3