Милошевић Шошо: Похвално што у Српској постоји регистар осуђених педофила

28.01.2023. 11:24
0
ИЗВОР: srna.rs

Професор социологије Биљана Милошевић Шошо изјавила је Срни да је похвално што је у Републици Срспкој формиран Регистар лица правоснажно осуђених за сексуалне злоупотребе и искориштавање дјеце, јер је ријеч о најосјетљивијој популацији које су жртве патолошког чина.

Милошевићева сматра да треба подржати сваку мјеру која се предузме с циљем спречавања појава сексуалног злостављања дјеце, те да треба водити рачуна о траумама које усљед насилничког чина остају дјеци.

- Претпостављам да се само они који имају подршку породице и васпитно-образовних институција усуђују пријавити као жртве - рекла је Милошевићева.

Према њеним ријечима, број жртава сексуалног насиља према дјеци, али и одраслим особама, поготово женама, сигурно је и већи, јер се жртве због норми и ставова окружења често не усуђују и плаше пријавити насилни чин.

Она је рекла да су валидни и похвални подаци да је у Републици Српској са популацијом од 1.170.342 становника према посљедњем попису, лани евидентирано шест силовања од укупно 86 кривичних дјела полног интегритета, те кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјеце, док су подаци за 2019. годину показали да у ЕУ на милион становника буде око 300 силовања.

Милошевићева је рекла да нису ријетке и злоупотребе када је ријеч о пријавама сексуалног насиља, као и да су за такве ствари прописане јасне мјере којима се може стати у крај оваквој проблематици.

Извршни директор бањалучке Фондације "Удружене жене" Горица Ивић изјавила је Срни да је мања опредијељеност жртава да пријаве сексуално насиље, као и да се насиље често не пријави одмах, што отежава процесуирање дјела и санкционисање починиоца.

Ивићева је рекла да је Фондација 2021. године провела онлајн анкету о опшем информисању о сексуалном насиљу и узнемиравању у јавном простору на узорку од 494 испитаника, од чега 490 жена и четири мушкарца.

- Резултати анкете показали су да је 70 одсто испитаника изјавило да је било изложено сексуалном узнемиравању у јавном простору, док се само 21 одсто испитаника обратило за помоћ некој од релевантних институција или блиских особа. Од тог броја, 11 одсто испитаника је пријавило дјело полицији - истакла је Ивићева.

Говорећи о сексуалном насиљу над дјецом, Ивићева је нагласила да је друштво осјетљивије на ову проблематику, него када је ријеч о одраслим особама.

Према њеним ријечима, већи је број евидентираних дјела сексуалног насиља над дјецом због реакције родитеља, просвјетних и социјалних радника, те других стручњака који пријаве те случајеве.

Ивићева каже да када су жене жртве, врло често се створе предрасуде да су на неки начин саме допринијеле извршењу и да су могле избјећи сексуални напад.

- Требамо остати посебно осјетљиви на сексуално насиље над дјецом, али се исто тако требамо запитати зашто нисмо осјетљиви на сексуално насиље над женама и дјевојкама, које се најчешће појављују као жртве - закључила је Ивићева.

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске евидентирало је прошле године укупно 60 кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета, рекла је Срни начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а Мирна Миљановић.

МУП је лани евидентирао и 26 кривичних дјела против полног интегритета, и то шест силовања, 15 полног узнемиравања, два кривична дјела обљубе над немоћним лицем, два навођења на проституцију и једно кривично дјело полна уцјена.

Дакле, у Српској са популацијом од 1.170.342 становника према посљедњем попису, евидентирано је укупно 86 кривичних дјела против полног интегритета, те кривичних дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета. Из МУП-а су нагласили да су сва ова кривична дјела расвијетљена.

Према подацима Евростата, у ЕУ у 2019. години 55 од 100.000 жена биле су жртве сексуалног напада, а 28 од 100.000 жена биле су жртве силовања. Стопе су биле знатно ниже за мушкарце, 10 на 100.000 мушкараца су били жртве сексуалног напада и три од 100.000 силовања.

Демограф Стево Пашалић изјавио је Срни да је Република Српска традиционално друштво које држи до вриједности породице и брака, те да су кривична дјела против полног идентитета и даље заступљена у минималном проценту.

Пашалић је рекао да је Република Српска, посматрајући развој становништва и демографије, далеко позитивнија него западне и земље ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Почела исплата пензија Почела исплата пензија
Сутра исплата априлских пензија Сутра исплата априлских пензија
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    15h 39m
    5
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    18h 22m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    13h 14m
    5
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    22h 7m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    20h 8m
    0