Milošević Šošo: Pohvalno što u Srpskoj postoji registar osuđenih pedofila

28.01.2023. 11:24
0
IZVOR: srna.rs

Profesor sociologije Biljana Milošević Šošo izjavila je Srni da je pohvalno što je u Republici Srspkoj formiran Registar lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, jer je riječ o najosjetljivijoj populaciji koje su žrtve patološkog čina.

Miloševićeva smatra da treba podržati svaku mjeru koja se preduzme s ciljem sprečavanja pojava seksualnog zlostavljanja djece, te da treba voditi računa o traumama koje usljed nasilničkog čina ostaju djeci.

- Pretpostavljam da se samo oni koji imaju podršku porodice i vaspitno-obrazovnih institucija usuđuju prijaviti kao žrtve - rekla je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, broj žrtava seksualnog nasilja prema djeci, ali i odraslim osobama, pogotovo ženama, sigurno je i veći, jer se žrtve zbog normi i stavova okruženja često ne usuđuju i plaše prijaviti nasilni čin.

Ona je rekla da su validni i pohvalni podaci da je u Republici Srpskoj sa populacijom od 1.170.342 stanovnika prema posljednjem popisu, lani evidentirano šest silovanja od ukupno 86 krivičnih djela polnog integriteta, te krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece, dok su podaci za 2019. godinu pokazali da u EU na milion stanovnika bude oko 300 silovanja.

Miloševićeva je rekla da nisu rijetke i zloupotrebe kada je riječ o prijavama seksualnog nasilja, kao i da su za takve stvari propisane jasne mjere kojima se može stati u kraj ovakvoj problematici.

Izvršni direktor banjalučke Fondacije "Udružene žene" Gorica Ivić izjavila je Srni da je manja opredijeljenost žrtava da prijave seksualno nasilje, kao i da se nasilje često ne prijavi odmah, što otežava procesuiranje djela i sankcionisanje počinioca.

Ivićeva je rekla da je Fondacija 2021. godine provela onlajn anketu o opšem informisanju o seksualnom nasilju i uznemiravanju u javnom prostoru na uzorku od 494 ispitanika, od čega 490 žena i četiri muškarca.

- Rezultati ankete pokazali su da je 70 odsto ispitanika izjavilo da je bilo izloženo seksualnom uznemiravanju u javnom prostoru, dok se samo 21 odsto ispitanika obratilo za pomoć nekoj od relevantnih institucija ili bliskih osoba. Od tog broja, 11 odsto ispitanika je prijavilo djelo policiji - istakla je Ivićeva.

Govoreći o seksualnom nasilju nad djecom, Ivićeva je naglasila da je društvo osjetljivije na ovu problematiku, nego kada je riječ o odraslim osobama.

Prema njenim riječima, veći je broj evidentiranih djela seksualnog nasilja nad djecom zbog reakcije roditelja, prosvjetnih i socijalnih radnika, te drugih stručnjaka koji prijave te slučajeve.

Ivićeva kaže da kada su žene žrtve, vrlo često se stvore predrasude da su na neki način same doprinijele izvršenju i da su mogle izbjeći seksualni napad.

- Trebamo ostati posebno osjetljivi na seksualno nasilje nad djecom, ali se isto tako trebamo zapitati zašto nismo osjetljivi na seksualno nasilje nad ženama i djevojkama, koje se najčešće pojavljuju kao žrtve - zaključila je Ivićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske evidentiralo je prošle godine ukupno 60 krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Mirna Miljanović.

MUP je lani evidentirao i 26 krivičnih djela protiv polnog integriteta, i to šest silovanja, 15 polnog uznemiravanja, dva krivična djela obljube nad nemoćnim licem, dva navođenja na prostituciju i jedno krivično djelo polna ucjena.

Dakle, u Srpskoj sa populacijom od 1.170.342 stanovnika prema posljednjem popisu, evidentirano je ukupno 86 krivičnih djela protiv polnog integriteta, te krivičnih djela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Iz MUP-a su naglasili da su sva ova krivična djela rasvijetljena.

Prema podacima Evrostata, u EU u 2019. godini 55 od 100.000 žena bile su žrtve seksualnog napada, a 28 od 100.000 žena bile su žrtve silovanja. Stope su bile znatno niže za muškarce, 10 na 100.000 muškaraca su bili žrtve seksualnog napada i tri od 100.000 silovanja.

Demograf Stevo Pašalić izjavio je Srni da je Republika Srpska tradicionalno društvo koje drži do vrijednosti porodice i braka, te da su krivična djela protiv polnog identiteta i dalje zastupljena u minimalnom procentu.

Pašalić je rekao da je Republika Srpska, posmatrajući razvoj stanovništva i demografije, daleko pozitivnija nego zapadne i zemlje EU.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 18 beba Srpska bogatija za 18 beba
Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
Danas Duhovske zadušnice Danas Duhovske zadušnice
Najčitanije
 • Dimljeni kozji delikates sir Marka Nikolića iz Sokoca (FOTO)
  22h 31m
  0
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  5h 21m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  9h 26m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  8h 27m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  6h 6m
  2