Минималац и за раднике фирми које су смањиле пословање

28.04.2020. 18:03
0
ИЗВОР: СРНА

Влада Републике Српске прихватила је захтјев Привредне коморе Републике Српске да се, осим привредним друштвима којима је због одлука Штаба за ванредне ситуације забрањен рад у марту и априлу, омогући исплата најниже плате са доприносима и свим другим предузећима која су, усљед ширења вируса корона, радила смањеним интензитетом.

Овом мјером Влада Републике Српске показала је спремност да се привреди Српске, у овом тренутку, пружи значајна подршка за превазилажење постојеће кризе, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске припремило је образац на основу којег ће правна лица и предузетници пријавити у ком обиму су смањене пословне активности, како би им за април било омогућено кориштење средстава предвиђених за ублажавање економских посљедица кризе, сходно члану 13. и 14. Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ковид 19.

Привредна комора Републике Српске позива сва привредна друштва, којима је био дозвољен рад у априлу, а која су радила смањеним капацитетима, да испуне образац и доставе га надлежним министарствима.

Надлежна министарства су дужна да, између осталих, утврде списак правних лица и предузетника који су у овом периоду потпуно престали са радом, те престали са радом у периоду који је краћи од 1. априла до 30. априла, уз навођење периода престанка.

Потребно је разграничити пословне јединице у оквиру једног привредног друштва, навести да ли је престао рад у цијелости или дјелимично или навести дјелатност коју не обавља, оне којима је смањен обим пословања са процентом смањења у односу на исти период у 2019. години, као и преглед прихода у прва четири мјесеца ове године, појашњавају из Привредне коморе Републике Српске.

За сва правна лица и предузетнике потребно је навести и податак о броју запослених који априлу нису били ангажовани, додаје се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње Познато колико ће Бајерн платити Тухелу за пријевремени раскид сарадње
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака Српска позајмила на берзи још 40 милиона марака
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    19h 10m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 6m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    18h 10m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    15h 3m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    17h 0m
    0