Минималац од 1.050 КМ гаси 7.000 радних мјеста

02.11.2023. 17:00
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Марко Ђого, декан Економском факултета Универзитета у Источном Сарајеву, каже да би у случају раста минималне плате на 1.050 КМ, угасило око седам хиљада радних мјеста у области текстила, коже и обуће.

- Ако се не би угасило остао би тек мали најпродуктивнији дио. Тешко да се према иностраном купцу могу тако брзо повећати цијене јер се ради о свјетској конкуренцији. У тој индустрији, око 75 посто трошкова је радна снага. Та индустрија тешко да би опстала - рекао је Ђого за „Независне новине“ додајући да терет повећања минималне плате у толиком износу не може ићи у потпуности на терет послодаваца.

Он каже да би се у случају да се и деси повећање минималне плате на тај ниво, привреда прилагодила, али да би то онда био притисак да се дође до промјене структуре привреде, што је болно, дуго траје и тражи жртву у одређеном броју људи који нису флексибилни на тржишту рада.

- Код нас се реалност не цијени економским терминима него политичким. Политика донесе одлуку, а ти се прилагоди или умри, нема ту економске одлуке - рекао је Ђого одговарајући на питање колико је реално да минимална плата буде 1.050 КМ.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, поручио је да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 03.11.2023. 11:34
    Pa mislim da je to realna plata, povecala bi konkurentnost nasih radnika u apliciranju za kredite i pozajmnice jer bi isao cijeli iznos plate na racun samo bi se u ovom slucaju ukinule koverte. Na kraju sve je otislo u nebesa sem te najnize plate. Kad je gorivo bilo ispod 2km plata je bila 600, a sad gorivo skoro 3km a plata 700
  • Generic placeholder image
    Pero 03.11.2023. 08:39
    Joj sta ovaj lobi radi...
    Znaci poslodavca treba zastiti kao mrkog medvjeda a radnik nek skapa.
    Da je srece da je minimalna plata 1000eur a svi poslodavci nek propadnu!
    Znamo mi svi te poslodavce, koji imaju i avione i kamione a radnicima daju kikiriki.

    Kad ovaj Djogo ovako lupi a uopste ne razmislja o vecem kontekstu, vec bitno je zastiti poslodavce nase drage!
  • Generic placeholder image
    Паљанин 02.11.2023. 17:59
    Све се то може постићи измјеном стопе пореза и доприноса, тако што би се умањиле стопе а остатак ишао радницима на плату умјесто држави, послодавци не би имали никаква додатна оптерећења. Већ виђено у Црној Гори гдје су порези и доприноси били значајно већи него код нас, то су реформе које је тада спровео Спаић, било је доста опонената али је врло успјешно заживјело.
Повезане вијести
Марко Ђого: Политика гуши пословање јавних предузећа Марко Ђого: Политика гуши пословање јавних предузећа
Које су предности соларних панела на крову куће Које су предности соларних панела на крову куће
Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 3m
    9