Минималац од 1.050 КМ гаси 7.000 радних мјеста

02.11.2023. 17:00
3
ИЗВОР: nezavisne.com

Марко Ђого, декан Економском факултета Универзитета у Источном Сарајеву, каже да би у случају раста минималне плате на 1.050 КМ, угасило око седам хиљада радних мјеста у области текстила, коже и обуће.

- Ако се не би угасило остао би тек мали најпродуктивнији дио. Тешко да се према иностраном купцу могу тако брзо повећати цијене јер се ради о свјетској конкуренцији. У тој индустрији, око 75 посто трошкова је радна снага. Та индустрија тешко да би опстала - рекао је Ђого за „Независне новине“ додајући да терет повећања минималне плате у толиком износу не може ићи у потпуности на терет послодаваца.

Он каже да би се у случају да се и деси повећање минималне плате на тај ниво, привреда прилагодила, али да би то онда био притисак да се дође до промјене структуре привреде, што је болно, дуго траје и тражи жртву у одређеном броју људи који нису флексибилни на тржишту рада.

- Код нас се реалност не цијени економским терминима него политичким. Политика донесе одлуку, а ти се прилагоди или умри, нема ту економске одлуке - рекао је Ђого одговарајући на питање колико је реално да минимална плата буде 1.050 КМ.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, поручио је да ће се заложити да минимална плата у Српској у 2024. години буде 1.050 КМ.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Zagor te nej 03.11.2023. 11:34
    Pa mislim da je to realna plata, povecala bi konkurentnost nasih radnika u apliciranju za kredite i pozajmnice jer bi isao cijeli iznos plate na racun samo bi se u ovom slucaju ukinule koverte. Na kraju sve je otislo u nebesa sem te najnize plate. Kad je gorivo bilo ispod 2km plata je bila 600, a sad gorivo skoro 3km a plata 700
  • Generic placeholder image
    Pero 03.11.2023. 08:39
    Joj sta ovaj lobi radi...
    Znaci poslodavca treba zastiti kao mrkog medvjeda a radnik nek skapa.
    Da je srece da je minimalna plata 1000eur a svi poslodavci nek propadnu!
    Znamo mi svi te poslodavce, koji imaju i avione i kamione a radnicima daju kikiriki.

    Kad ovaj Djogo ovako lupi a uopste ne razmislja o vecem kontekstu, vec bitno je zastiti poslodavce nase drage!
  • Generic placeholder image
    Паљанин 02.11.2023. 17:59
    Све се то може постићи измјеном стопе пореза и доприноса, тако што би се умањиле стопе а остатак ишао радницима на плату умјесто држави, послодавци не би имали никаква додатна оптерећења. Већ виђено у Црној Гори гдје су порези и доприноси били значајно већи него код нас, то су реформе које је тада спровео Спаић, било је доста опонената али је врло успјешно заживјело.
Повезане вијести
Које су предности соларних панела на крову куће Које су предности соларних панела на крову куће
Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину
Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 33m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    15h 47m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    15h 39m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    18h 4m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 28m
    0