Minimalac od 1.050 KM gasi 7.000 radnih mjesta

02.11.2023. 17:00
3
IZVOR: nezavisne.com

Marko Đogo, dekan Ekonomskom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da bi u slučaju rasta minimalne plate na 1.050 KM, ugasilo oko sedam hiljada radnih mjesta u oblasti tekstila, kože i obuće.

- Ako se ne bi ugasilo ostao bi tek mali najproduktivniji dio. Teško da se prema inostranom kupcu mogu tako brzo povećati cijene jer se radi o svjetskoj konkurenciji. U toj industriji, oko 75 posto troškova je radna snaga. Ta industrija teško da bi opstala - rekao je Đogo za „Nezavisne novine“ dodajući da teret povećanja minimalne plate u tolikom iznosu ne može ići u potpunosti na teret poslodavaca.

On kaže da bi se u slučaju da se i desi povećanje minimalne plate na taj nivo, privreda prilagodila, ali da bi to onda bio pritisak da se dođe do promjene strukture privrede, što je bolno, dugo traje i traži žrtvu u određenom broju ljudi koji nisu fleksibilni na tržištu rada.

- Kod nas se realnost ne cijeni ekonomskim terminima nego političkim. Politika donese odluku, a ti se prilagodi ili umri, nema tu ekonomske odluke - rekao je Đogo odgovarajući na pitanje koliko je realno da minimalna plata bude 1.050 KM.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Zagor te nej 03.11.2023. 11:34
  Pa mislim da je to realna plata, povecala bi konkurentnost nasih radnika u apliciranju za kredite i pozajmnice jer bi isao cijeli iznos plate na racun samo bi se u ovom slucaju ukinule koverte. Na kraju sve je otislo u nebesa sem te najnize plate. Kad je gorivo bilo ispod 2km plata je bila 600, a sad gorivo skoro 3km a plata 700
 • Generic placeholder image
  Pero 03.11.2023. 08:39
  Joj sta ovaj lobi radi...
  Znaci poslodavca treba zastiti kao mrkog medvjeda a radnik nek skapa.
  Da je srece da je minimalna plata 1000eur a svi poslodavci nek propadnu!
  Znamo mi svi te poslodavce, koji imaju i avione i kamione a radnicima daju kikiriki.

  Kad ovaj Djogo ovako lupi a uopste ne razmislja o vecem kontekstu, vec bitno je zastiti poslodavce nase drage!
 • Generic placeholder image
  Paljanin 02.11.2023. 17:59
  Sve se to može postići izmjenom stope poreza i doprinosa, tako što bi se umanjile stope a ostatak išao radnicima na platu umjesto državi, poslodavci ne bi imali nikakva dodatna opterećenja. Već viđeno u Crnoj Gori gdje su porezi i doprinosi bili značajno veći nego kod nas, to su reforme koje je tada sproveo Spaić, bilo je dosta oponenata ali je vrlo uspješno zaživjelo.
Povezane vijesti
Marko Đogo: Politika guši poslovanje javnih preduzeća Marko Đogo: Politika guši poslovanje javnih preduzeća
Koje su prednosti solarnih panela na krovu kuće Koje su prednosti solarnih panela na krovu kuće
Prognoze ekonomista za 2024: Većina problema prelila se u ovu godinu Prognoze ekonomista za 2024: Većina problema prelila se u ovu godinu
Najčitanije
 • Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe
  22h 23m
  0
 • Najintrigantnija Srpkinja 19. vijeka: Sarkine “igre prestola” okončao sin raspikuća
  27m
  2
 • Preminulo troje zaraženih Legionelom
  16h 57m
  0
 • CIK kaznio SNSD i DNS zbog preuranjene kampanje
  14h 32m
  0
 • UEFA žestoko kaznila Hrvate!
  15h 7m
  1