Које су предности соларних панела на крову куће

26.01.2024. 17:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Соларна енергија је један од обновљивих извора енергије, а потражња за њом расте из године у годину широм свијета, па тако и код нас.

Уз све те предности, не чуди што се све више домаћинстава одлучује да користи соларну енергију, односно уграђује соларне панеле.

Ево које су предности соларних панела:

Нижи рачуни за струју

Уштеда на рачунима за струју је можда и најчешћи разлог због којег се власници кућа одлучују да уграде соларне панале.

Иако то на почетку представља велики трошак, соларни панели на крају остварују довољно уштеда на рачунима за енергију те се, такорећи, сами отплате. Но, свакако да количина коју ћете уштедјети соларним панелима зависи од цијене електричне енергије. Ипак, што су цијене комуналних услуга веће, то ће вам соларни панели уштедјети више новца.

Финансијски подстицаји

Већ неко вријеме су власницима кућа који инсталирају соларну технологију доступни подстицаји, а у будућности ће их, по свему судећи, бити још више.Ови подстицаји ће вам увелико помоћи да смањите трошкове куповине соларног система.

Вијек трајања

Соларни панели имају вијек трајања од, у просјеку, 25 до 30 година, тако да трају дуже од неких конвенционалних кровних система.

У зависности од врсте, неки од њих могу потрајати од 35 до 40 година.

Обновљива енергија

Сваки пут када се користи електрична енергија произведена из соларних панела, штеди се на кориштењу алтернативних извора енергије, попут природног гаса и фосилних горива, који су ограничени и имају негативан утицај на животну средину.

Иначе, соларни панели не стварају загађење, што омогућава власницима кућа да смање карбонски отисак кориштењем природне енергије.

Прилагодљивост

Технолошки напредак је допринио томе да висококвалитетни соларни панели могу производити енергију чак и по облачним данима.

Иако је тада продуктивност мања, они и даље могу претворити сунчеву свјетлост у електричну енергију, па чак и при индиректној сунчевој свјетлости.

Оно што је посебно занимљиво јесте и то да соларни панели зими производе једнако енергије колико и љети, а понекад чак могу производити енергију ефикасније по хладном него по топлом времену.

Одржавање

Одржавање соларних панела не захтијева много труда, те их је обично потребно одржавати само два до четири пута годишње. Инвертер ће бити потребно мијењати на сваких 15 година.

Иначе, соларни ПВ системи су издржљиви и када су суочени са олујама, градом и ударним вјетровима. С обзиром на то да су направљени да издрже тешке временске услове, потребне су им само повремене поправке.

Такође, ове панеле је потребно периодично чистити кад год прашина, прљавштина или лишће прекривају панеле, а када се запрљају, једноставно их исперите цријевом са водом.

Надоградња

Уколико желите да додате више панела или соларних батерија за додатно складиштење енергије, имате могућност да надоградите соларни низ.

У том случају је само потребно провјерити да ли су сви нови додаци вашем соларном низу компатибилни са старим панелима, инвертерима и соларним батеријама.

Шта још треба да знате

Прије него што одлучите поставити соларне панеле, унапријед би требало да знате да они не функционишу исто на сваком крову. На примјер, неки кровови не могу поднијети тежину соларних панела, док други не добијају довољно сунца.

За постављање соларних панела кровови морају имати одговарајући угао, облик, простор и количину сунца.

Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину Прогнозе економиста за 2024: Већина проблема прелила се у ову годину
Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину Индекс економских слобода 2023 за Босну и Херцеговину
Минималац од 1.050 КМ гаси 7.000 радних мјеста Минималац од 1.050 КМ гаси 7.000 радних мјеста
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 21m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 49m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    7h 55m
    0