Минирана подручја у 19 газдинстава

13.05.2021. 09:35
0
ИЗВОР: СРНА

Огромне шумске површине и данас се налазе под минама, будући да су укупно у 19 газинстава евидентирана минирана подручја, показују подаци "Шума Републике Српске".

Процјена је да је негдје око 56.419 хектара загађено минама, од тога су око 28.290 хектара високе шуме са природном обновом.

- Укупно у 19 газдинстава евидентирана су минирана подручја, од којих највише у Шумском газдинству `Зеленгора` Калиновик - око 8.555 хекатар, затим ШГ `Вучевица` Чајниче - око 8.045 хектара - рекли су "Независним новинама" из "Шума Српске".

Затим, како се даље наводи, слиједе шумска газдинства "Сјемећ" из Рогатице, "Височник" са Хан Пијеска, "Трескавица" из Трнова.

Из овог предузећа су навели да је процјену укупних количина дрвних сортимената на минираним подручјима тешко утврдити јер се на њима не може извршити таксација због великог ризика.

- Сматрамо да се активности на рјешавању овог проблема морају наставити, те да се примјеном оперативне процедуре и осталих мјера поново дефинишу минирана подручја у шумским газдинствима, а израдом пројеката заједно са локалним заједницама треба кандидовати подручја за деминирање - навели су из "Шума Српске".

Осим шумских, под минама су и огромне пољопривредне површине. Из Центра за уклањање мина у БиХ су рекли да је БиХ, према анализама, и даље једна од мински најугроженијих на свијету са више од 800.000 угрожених грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 11m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 25m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 32m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 20m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    3h 47m
    0