Минирана подручја у 19 газдинстава

13.05.2021. 09:35
0
ИЗВОР: СРНА

Огромне шумске површине и данас се налазе под минама, будући да су укупно у 19 газинстава евидентирана минирана подручја, показују подаци "Шума Републике Српске".

Процјена је да је негдје око 56.419 хектара загађено минама, од тога су око 28.290 хектара високе шуме са природном обновом.

- Укупно у 19 газдинстава евидентирана су минирана подручја, од којих највише у Шумском газдинству `Зеленгора` Калиновик - око 8.555 хекатар, затим ШГ `Вучевица` Чајниче - око 8.045 хектара - рекли су "Независним новинама" из "Шума Српске".

Затим, како се даље наводи, слиједе шумска газдинства "Сјемећ" из Рогатице, "Височник" са Хан Пијеска, "Трескавица" из Трнова.

Из овог предузећа су навели да је процјену укупних количина дрвних сортимената на минираним подручјима тешко утврдити јер се на њима не може извршити таксација због великог ризика.

- Сматрамо да се активности на рјешавању овог проблема морају наставити, те да се примјеном оперативне процедуре и осталих мјера поново дефинишу минирана подручја у шумским газдинствима, а израдом пројеката заједно са локалним заједницама треба кандидовати подручја за деминирање - навели су из "Шума Српске".

Осим шумских, под минама су и огромне пољопривредне површине. Из Центра за уклањање мина у БиХ су рекли да је БиХ, према анализама, и даље једна од мински најугроженијих на свијету са више од 800.000 угрожених грађана.

Коментари 0
Повезане вијести
Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града" Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
Милошевић Шошо: Похвално што у Српској постоји регистар осуђених педофила Милошевић Шошо: Похвално што у Српској постоји регистар осуђених педофила
У Српској рођена 31 беба У Српској рођена 31 беба
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  2h 27m
  0
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  11h 35m
  2
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  8h 12m
  6
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  8h 22m
  1
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  12h 18m
  1