Minirana područja u 19 gazdinstava

13.05.2021. 09:35
0
IZVOR: SRNA

Ogromne šumske površine i danas se nalaze pod minama, budući da su ukupno u 19 gazinstava evidentirana minirana područja, pokazuju podaci "Šuma Republike Srpske".

Procjena je da je negdje oko 56.419 hektara zagađeno minama, od toga su oko 28.290 hektara visoke šume sa prirodnom obnovom.

- Ukupno u 19 gazdinstava evidentirana su minirana područja, od kojih najviše u Šumskom gazdinstvu `Zelengora` Kalinovik - oko 8.555 hekatar, zatim ŠG `Vučevica` Čajniče - oko 8.045 hektara - rekli su "Nezavisnim novinama" iz "Šuma Srpske".

Zatim, kako se dalje navodi, slijede šumska gazdinstva "Sjemeć" iz Rogatice, "Visočnik" sa Han Pijeska, "Treskavica" iz Trnova.

Iz ovog preduzeća su naveli da je procjenu ukupnih količina drvnih sortimenata na miniranim područjima teško utvrditi jer se na njima ne može izvršiti taksacija zbog velikog rizika.

- Smatramo da se aktivnosti na rješavanju ovog problema moraju nastaviti, te da se primjenom operativne procedure i ostalih mjera ponovo definišu minirana područja u šumskim gazdinstvima, a izradom projekata zajedno sa lokalnim zajednicama treba kandidovati područja za deminiranje - naveli su iz "Šuma Srpske".

Osim šumskih, pod minama su i ogromne poljoprivredne površine. Iz Centra za uklanjanje mina u BiH su rekli da je BiH, prema analizama, i dalje jedna od minski najugroženijih na svijetu sa više od 800.000 ugroženih građana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada" Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
Milošević Šošo: Pohvalno što u Srpskoj postoji registar osuđenih pedofila Milošević Šošo: Pohvalno što u Srpskoj postoji registar osuđenih pedofila
U Srpskoj rođena 31 beba U Srpskoj rođena 31 beba
Najčitanije
 • Sjećanja Hrešana na dolazak Austrougarske imperije u BiH
  1h 57m
  0
 • Nataši Ćejić potrebna naša pomoć
  11h 5m
  2
 • Noćni uspon na vrh Trebevića (FOTO)
  7h 52m
  1
 • Đogo: Zabranom podizanja tri prsta završen proces etničkog čišćenja "otvorenog grada"
  7h 42m
  6
 • Preminuo glumac Saša Petrović
  11h 48m
  1