Minirana područja u 19 gazdinstava

13.05.2021. 09:35
0
IZVOR: SRNA

Ogromne šumske površine i danas se nalaze pod minama, budući da su ukupno u 19 gazinstava evidentirana minirana područja, pokazuju podaci "Šuma Republike Srpske".

Procjena je da je negdje oko 56.419 hektara zagađeno minama, od toga su oko 28.290 hektara visoke šume sa prirodnom obnovom.

- Ukupno u 19 gazdinstava evidentirana su minirana područja, od kojih najviše u Šumskom gazdinstvu `Zelengora` Kalinovik - oko 8.555 hekatar, zatim ŠG `Vučevica` Čajniče - oko 8.045 hektara - rekli su "Nezavisnim novinama" iz "Šuma Srpske".

Zatim, kako se dalje navodi, slijede šumska gazdinstva "Sjemeć" iz Rogatice, "Visočnik" sa Han Pijeska, "Treskavica" iz Trnova.

Iz ovog preduzeća su naveli da je procjenu ukupnih količina drvnih sortimenata na miniranim područjima teško utvrditi jer se na njima ne može izvršiti taksacija zbog velikog rizika.

- Smatramo da se aktivnosti na rješavanju ovog problema moraju nastaviti, te da se primjenom operativne procedure i ostalih mjera ponovo definišu minirana područja u šumskim gazdinstvima, a izradom projekata zajedno sa lokalnim zajednicama treba kandidovati područja za deminiranje - naveli su iz "Šuma Srpske".

Osim šumskih, pod minama su i ogromne poljoprivredne površine. Iz Centra za uklanjanje mina u BiH su rekli da je BiH, prema analizama, i dalje jedna od minski najugroženijih na svijetu sa više od 800.000 ugroženih građana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice
U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka U Istočnom Sarajevu rođena dva dječaka
Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će...
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  21h 46m
  1
 • Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
  21h 4m
  3
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  20h 24m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  21h 27m
  0
 • Sjećanje na neponovljivog Momu Kapora
  8h 18m
  0