Minirana područja u 19 gazdinstava

13.05.2021. 09:35
0
IZVOR: SRNA

Ogromne šumske površine i danas se nalaze pod minama, budući da su ukupno u 19 gazinstava evidentirana minirana područja, pokazuju podaci "Šuma Republike Srpske".

Procjena je da je negdje oko 56.419 hektara zagađeno minama, od toga su oko 28.290 hektara visoke šume sa prirodnom obnovom.

- Ukupno u 19 gazdinstava evidentirana su minirana područja, od kojih najviše u Šumskom gazdinstvu `Zelengora` Kalinovik - oko 8.555 hekatar, zatim ŠG `Vučevica` Čajniče - oko 8.045 hektara - rekli su "Nezavisnim novinama" iz "Šuma Srpske".

Zatim, kako se dalje navodi, slijede šumska gazdinstva "Sjemeć" iz Rogatice, "Visočnik" sa Han Pijeska, "Treskavica" iz Trnova.

Iz ovog preduzeća su naveli da je procjenu ukupnih količina drvnih sortimenata na miniranim područjima teško utvrditi jer se na njima ne može izvršiti taksacija zbog velikog rizika.

- Smatramo da se aktivnosti na rješavanju ovog problema moraju nastaviti, te da se primjenom operativne procedure i ostalih mjera ponovo definišu minirana područja u šumskim gazdinstvima, a izradom projekata zajedno sa lokalnim zajednicama treba kandidovati područja za deminiranje - naveli su iz "Šuma Srpske".

Osim šumskih, pod minama su i ogromne poljoprivredne površine. Iz Centra za uklanjanje mina u BiH su rekli da je BiH, prema analizama, i dalje jedna od minski najugroženijih na svijetu sa više od 800.000 ugroženih građana.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 55m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    5h 6m
    4
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    20h 52m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    19h 14m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    21h 28m
    3