Министар “не воли” дебеле полицајце, има јасну поруку за њих

27.11.2019. 10:38
0
ИЗВОР: Srpska.info

Гојазни припадници полиције одједном џогирају и вјежбају широм Туркменистана након што им је речено да се затегну или изађу из службе.

– Смршај или губиш посао, речено је полицајцима широм Туркменистана на обавезним тестовима за обнову квалификација у тој чврсто контролисаној централноазијској држави – пише редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику.

Министарство унутрашњих послова је наредило полицајцима да се затегну до 25. децембра ако желе да задрже посао, рекло је неколико припадника полиције дописнику RSE у Туркменистану.

Поједини полицајци кажу да им је такође речено да охрабре рођаке који живе у иностранству да се врате у Туркменистан до краја 2019. године.

Полицајци су говорили под условом да не буду именовани из страха од одмазде владе која не толерише критике нити дозвољава слободан говор.

Они су навели да им је из Министарства унутрашњих послова речено да полицајци не смију имати више од 100 килограма пошто новопостављени министар унутрашњих послова Мамедхан Чакјев“не воли дебеле полицајце”.

Дијета или отказ

Полицајци који не успију да испуне захтјев за смањење тежине морају поднијети оставку – без обзира на чин, године у служби или друге квалификације.

Сличне мјере су раније предузете у сусједним земљама Таџикистану и Узбекистану, гдје власти често критикују полицајце због њихове физичке спремности, мада ријетко раде нешто по питању навода о раширеној корупцији у полицији.

Кратак рок у Туркменистану за губитак тјелесне тежине навео је многе полицајце да почну да џогирају или да вјежбају на стадионима, теретанама и јавним парковима.

Полицајци на трчању или неком другом спорту су одједном уобичајени призор у граду Мари на југоистоку земље, извијестио је локални дописник РСЕ.

– На стадиону у улици Ашхабад у Марију, ових данас се могу видјети полицајци како трче. Такође играју фудбал и одбојку у спортском центру иза канцеларије тужилаштва или вјежбају у теретани у палати Илхам – извијестио је дописник.

10 полицајаца отпуштено

Тестови за обнову квалификација туркменистанским полицајцима такође су обухватили позадинске провјере да се установи да ли неко од њихових блиских рођака има криминални досије или живи у иностранству.

Полицајци у провинцији Лебап кажу да им је речено да убиједе рођаке који живе у другим земљама да се до краја године врате кући, јавио је локални дописник РСЕ.

Разлог за то је што су туркменистанске власти наводно забринуте да многи грађани покушавају да побјегну из земље услијед финансијских потешкоћа и мањка основних слобода.

Туркменистан није једна земља централне Азије која је наложила својим полицајцима да се затегну или да оду из службе.

Таџикистанско Министарство унутрашњих послова је 2017. саопштило да је 10 полицајаца отпуштено пошто нису успјели да смршају у року од шест мјесеци.

Око сто крупнијих таџикистанских полицајаца је добило званично упозорење.

Јачање духовне свијести

Таџикистан је такође наложио полицајцима да присуствују позоришним представама макар једном мјесечно како би се “помогло јачању њихове духовне и моралне свијести и да се опусте после напорног радног дана”.

У Узбекистану је предсједник Шавкат Мирзијојев рекаода земљи “не требају гојазни полицајци”.

– Дајемо им рок: три до шест мјесеци. За то вријеме треба да уђу у форму и да се ослободе вишка килограма – рекао је Мирзијојев у марту.

Буцмасти полицајци су, међутим, најмања брига већине обичних грађана кад је ријеч о борби против криминала у Централној Азији.

Полиција у том региону је позната по корупцији, с мноштвом навода да полицајци примају мито и да се баве изнудом, као и да су неспособни и да лоше поступају према притворенима.

Ниске плате

Нови туркменистански министар унутрашњих послова је наводно предузео мјере за сузбијање корупције од када је именован на ту функцију 1. октобра.

Дописници RSE у Марију јављају да су камере постављене да контролишу саобраћајну полицију, што су неки становници поздравили као наговјештај промјене.

– Умјесто да примају мито како су обично раније радили, полицајци сада пишу казне онима који прекрше саобраћајне прописе – преноси дописник RSE изјаву једног локалног становника.

Неколико полицајаца је наводно ухапшено у Марију пошто су у октобру ухваћени док су покушали да изнуде мито.

Ниске плате се обично наводе као објашњење за полицајце који примају мито.

Према неколицини запослених у службама за провођење закона који су говорили за RSE у провинцији Лебап, плате полицајаца у тој области се крећу од 70 до 130 евра мјесечно.  У престоници Ашхабаду становници кажу да је број полицајаца на дужности значајно повећан откад је Чакјев постао министар.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната Због потреса у Турској у БиХ порастао број турских миграната
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    16h 19m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    19h 23m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    11h 3m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    10h 16m
    0
  • Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
    21h 7m
    0